Yunanistan 2020 için ‘‘değişimin yılı’’ sözünü verdi

MDN İstanbul

Yunan bayrağına geçişlerde gemilerin sorunsuz ve hızlı bir şekilde kaydedilmesi emri verildi.

Yunan Hükümeti, 2020’nin Yunan deniz nakliyesi için değişim yılı olacağının sözünü verdi.Yunanistan’ın Denizcilik ve Ada Politikası Başkanı Ioannis Plakiotakis, değişikliklerin önceden hazırlanmış kapsamlı bir plandan geçeceğini ve hiçbir yatırım fırsatının kaçırılmayacağının garantisini verdi.

Atina’da yapılan ReFuture Shipping isimli finans konferansında konuşan Plakiotakis, deniz taşımacılığının günümüzde karşılaştığı zorluklar göz önüne alındığında, Yunan denizcilik eğitiminin güçlendirilmesi ve Yunan limanlarında yapılan yatırımlardan yararlanılması gerektiğini belirtti.

Ioannis Plakiotakis

Daha rekabetçi bir Yunan bayrağı
Devletin önceliğinin Yunan bayrağını daha cazip bir hale getirmek olduğunu belirten Plakiotakis; daha iyi uygulamalar benimsenerek, bürokrasiden kaynaklı gecikmeleri ortadan kaldırarak ve Bakanlığı vergi otoriteleri ile Kalkınma Bakanlığı’na bağlayan bir ara yüz oluşturarak armatörlerin ihtiyaç duyduğu diğer tüm kamu hizmetlerine daha çabuk ulaşmalarını sağlayarak daha rekabetçi bir ortam oluşturulacağını söyledi.

Plakiotakis ayrıca Yunan bayrağına geçişlerde gemilerin sorunsuz ve hızlı bir şekilde kaydedilmesi emrini verdiğini de açıkladı.

Limanlar özelleştiriliyor

Yunanistan, geçtiğimiz hafta nakliye mevzuatı, limanlar, deniz turizmi, ada politikası ve denizde güvenlik konularını kapsayan kapsamlı bir yasa tasarısı düzenledi. Özellikle limanlardaki özelleştirmelerin önünü açan yasadan sonra, 10 bölgesel limanın özelleştirilmesi Yunanistan’ın kuzeyindeki Dedeağaç, İgumeniça, Girit ve Kandiye limanları için açılacak ihalelerle başlayacak.

Özelleştirme ile büyük bir enerji merkezine dönüştürülmesi planlanan Dedeağaç Limanı özellikle ABD ve Çinli yatırımcıların yoğun ilgisini çekiyor. Limana FSRU LNG depolama gemilerinin getirilmesinin ve uygulanacak boru hattı projelerinin Avrupa’nın enerji haritasını değiştireceği düşünülüyor.

COSCO tarafından işletilen Pire Limanı’nın geliştirilmesi için 680 milyon dolarlık ana planın ve devam etmekte olan Selanik Limanı’nın yatırım planının onaylanması ile birlikte, ülkenin en büyük 10 limanındaki diğer hizmetlerin de satışının yapılacağını belirten Plakiotakis, projelere büyük yatırımcıların ilgi göstereceğine dair garanti verdi.

Bunu Paylaşın