Yunan ve Rum basın organlarında gerçek dışı haberler yer alıyor

MDN İstanbul

İki ülkenin basın kuruluşlarının; Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü sondaj çalışmaları ve sınırı izinsiz geçmeleri nedeniyle tutuklanan iki Yunan askeriyle Ege Denizi’nde yaşanan gerilimle alakalı olarak yaptıkları gerçek dışı haberler ve yorumlarla kamuoyunu yanıltmaya çalıştıkları açıklandı.

AA muhabiri Sarp Özer’in haberine göre, komşumuz Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi basın kuruluşlarının ayın organlarında yer verdikleri ve ülkemizin siyasi propaganda amaçlı olarak doğrudan hedef alındığı gerçek dışı haberlerin ve yorumların sayısında artış yaşanıyor.

Bilindiği üzere, geçtiğimiz günlerde iki Yunan askeri ülkemiz sınırlarını izinsiz geçtikleri için tutuklanmışlardı. Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis’in 13 Mart günü Meriç bölgesindeki birlikleri ziyareti esnasında Yunan askerlerin gerçekleştirdikleri eğitim gösterisi, bu olaya karşılık olarak, basın kuruluşları tarafından halka, “Yunanistan’ın Türkiye’ye sert mesajı ve meydan okuması’’ şeklinde lanse edildi.

Yunanistan’ın en yüksek tirajlı Kathimerini Gazetesi’nde de benzer şekilde, “Türk gemileri, Orta Akdeniz’de devam eden Dynamic Manta NATO Tatbikatı’nda oluşturulan denizaltı arama bulma görev grubuna katılmayı reddetti” şeklinde yer alan haber de gerçeklerle hiç bağdaşmayan, hayal ürünü bir kurgu olarak yer aldı. NATO Birleşmiş Deniz Kuvvetleri’nin (MARCOM) resmî Twitter hesabı aracılığıyla yapılan “Türk Donanması’nın tatbikat sırasında denizaltı temasına yönelik yoğun çalıştığı” açıklaması, söz konusu iddiaların gerçek dışı olduğunu kanıtladı.

Bunun yanı sıra; Yunan medyasında yer alan, iki ülkenin hava ve deniz kuvvetlerinin Ege Denizi’nde saha savaşları yaşadığı ve durumun her an sıcak çatışmaya dönüşme ihtimalinin yüksek olduğuna dair gerçek dışı haberler, Türk yetkililerin dikkatini çekti. Yunan ve Rum basınlarında Doğu Akdeniz’de doğalgaz sondaj çalışmalarına ilişkin yanıltıcı haberler de aynı günlerde öne çıkan bir başka unsur oldu.

Geçen haftanın, “ABD Donanması’na bağlı birliklerin, Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de 10. parsele yönelik sondaj çalışmalarında koruma sağlamak amacıyla bölgeye geldiği” iddiası; ABD 6. Filo gemilerinin daha önceden planlanan çeşitli tatbikatlar nedeniyle bölgede bulunduğu ve faaliyetlerinin sondaj faaliyetleriyle uzaktan yakından bir ilgilerinin olmadığı Amerikan resmî makamlarınca açıklanınca, Yunan ve Rum medyalarının ortak bir algı operasyonu içerisine girdikleri de ortaya çıkmış oldu.

Maksat, Yunan halkını yönlendirmek

Türk güvenlik kaynakları, Yunan ve Rum basın kuruluşlarının gerçek dışı ancak bilinçli bir şekilde duyurdukları yanıltıcı haberlerin manipülasyona açık olduğunu ve Yunan halkını yönlendirmek amacını güderek, özellikle yapıldıklarını belirttiler. Aynı kaynaklar; Yunan medyasında daha önceden yer alan bir haberi de referans göstererek; Yunan halkının yüzde 50’yi aşkın bir kesiminin medyada yer alan gerçek dışı yahut asparagas haberlere inandıklarının, Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan bir anketle belirlendiğini tekrar hatırlattılar.

Söz konusu yanıltıcı haberlerin kaleme alınış tarzları, yazılarda kullanılan teknik ifadeler ve uzmanlık gerektiren yorumlar içermeleri nedeniyle; bunların emekli Yunan subayları tarafından kaleme alınmış olma olasılığının yüksek olduğu ifade edildi ve buradaki hedefin, Türkiye-Yunanistan-Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında vuku bulmakta olan birtakım meselelere, ABD ve AB gibi üçüncü tarafların dahil edilmesi olduğuna dikkat çekildi.

Yerli kaynaklar, Bulgaristan’ın Varna kentinde 26 Mart günü yapılacak olan Türkiye-AB Zirvesi’nin öncesinde; Yunan ve Rum haber ajanslarının olası provokasyonlarının ve kurgu haberlerinin devam edeceğinin öngörüldüğü uyarısında bulundular. Aynı konuyla ilgili olarak Yunanistan’ın en yüksek tirajlı gazetelerinden birinde yer alan bir makalede, Türk Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki faaliyetlerine devam etmesi durumunda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Varna’da gerçekleştirilecek olan Türkiye-AB Zirvesi’nin ertelenmesini talep edeceğine ve Yunanistan’ın da bu talebe destek vereceğine yönelik görüşler yer aldı.

Kaynak: Sarp Özer – Anadolu Ajansı, Ankara, Fotoğraf: Hakan Mehmet Şahin – Anadolu Ajansı

Bunu Paylaşın