Yunan Parlamanter Eva Kaili gözaltına alındı

MDN İstanbul

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili, Belçika Federal Savcılığının 16 eve yaptığı baskında yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alındı.

Belçika’da yayımlanan L’Echo gazetesinin haberine göre, Brüksel’de aralarında Kaili’nin evinin de bulunduğu en az 17 adrese baskın düzenlendi ve evinde para dolu çantalar bulunan Yunan parlamenter Eva Kaili gece boyunca gözaltında tutuldu.

Haberde, “Kaili’nin babasının bir bavul dolusu nakit parayla kaçmaya çalışırken suçüstü yakalandığı” da belirtildi.

Belçika medyası, Belçika Yolsuzlukla Mücadele Bürosu’nun Katarlı yetkililer tarafından Avrupa Parlamentosu’nda yasadışı finansman sağlanmasıyla ilgili olarak yürüttüğü soruşturmalar kapsamında dört kişinin daha sorgulanmak üzere gözaltına alındığını belirtti.

Kalili, görevlerinden alındı ve partisinden ihraç edildi

Katar’ın, ekonomik ve siyasi kararları etkilemek amacıyla bazı Avrupa Parlamentosu (AP) çalışanlarına rüşvet verdiği gerekçesiyle başlatılan soruşturmada, Belçikalı iki parlamenterin danışmanlarının da ofisleri mühürlendi.

Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu, Katar’dan rüşvet aldığı gerekçesiyle Cuma akşamı suçüstü yapılarak gözaltına alınan Ortadoğu ile İlişkilerden Sorumlu Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili’nin üyeliğini askıya aldı.

Eva Kaili, derhal geçerli olmak üzere Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcılığı görevinden de uzaklaştırıldı.

Kaili, Yunanistan’daki partisi PASOK’tan da ihraç edildi.

Kalili, şartlı olarak serbest bırakıldı

Avrupa Parlamentosu’nun ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek için Katar’dan yüklü miktarda rüşvet aldıkları gerekçesiyle Cuma günü Brüksel’de gözaltına alınan 5 kişiden 3’ü, savcılık tarafından tutuklandı.

Cuma günü bir çanta dolusu parayla suçüstü yakalandığı belirtilen eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili, şartlı olarak serbest bırakıldı.

Tutuklananlar arasında Kaili’nin erkek arkadaşı ve yardımcısı Francesco Giorgi de bulunuyor.

Kalili’nin Katar’a desteği

Kaili, 21 Kasım 2022’de Avrupa Parlamentosu’nda “Katar’daki FIFA dünya kupası bağlamında insan haklarının durumu” konulu bir tartışmaya katılmıştı.

Tartışma sırasında Kaili meslektaşlarına hitaben, “Katar’daki Dünya Kupası, spor diplomasisinin, Arap dünyasına ilham veren reformlarla bir ülkede nasıl tarihi bir dönüşüm sağlayabileceğinin kanıtıdır. Ben tek başıma Katar’ın işçi hakları konusunda öncü olduğunu, Kafala’yı kaldırdığını ve asgari ücreti düşürdüğünü söyledim” demişti.

Kaili’nin, kısa bir süre önce de Katar’ı ziyaret ederek aralarında Çalışma Bakanı Ali bin Smaikh Al Marri’nin de bulunduğu üst düzey yetkililer ve bakanlarla bir araya geldiği ortaya çıktı. Katar bakanlığı attığı bir tweet’te “Toplantı sırasında iş kanunları alanında işbirliğini arttırma ve geliştirme yolları ele alındı” ifadelerine yer verdi.

Eva Kalili

Eva Kaili, 26 Ekim 1978 yılında Selanik’te doğdu. Kaili, Selanik Aristoteles Üniversitesi’nde mimarlık ve inşaat mühendisliği okudu. Kaili, çalışmalarına Pire Üniversitesi’nde devam etti ve burada Uluslararası ve Avrupa meseleleri alanında Master of Arts derecesi aldı. 2004’ten 2007’ye kadar Mega Channel’da tanınmış bir haber spikeriydi

Siyasi kariyeri

Kaili 1992 yılında, PASOK Gençliğine katıldı. 2002’de Selanik Kent Konseyi’ne seçilen en genç üye oldu. 2007 genel seçimlerinde Selanik’in 1. bölgesi için Yunanistan Parlamentosu üyeliğine seçildi. O dönemde PASOK partisinin en genç milletvekiliydi. 2009 genel seçimlerinde 2012 yılına kadar koltuğunu korudu. NATO Parlamenterler Meclisi ve Akdeniz için Birlik Parlamenterler Meclisi Yunan delegasyonu üyesiydi. Yurtdışındaki konferanslarda ve özel görevlerde Yunanistan’ı temsil etti. Eva Kaili, 2014’ten beri Avrupa Parlamentosu Üyesi ve İlerici Sosyalistler ve Demokratlar İttifakı’nın bir üyesiydi.

Cumhuriyet, BBC Türkçe

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın