Yoksullukla mücadele çalışmaları Nobel getirdi

MDN İstanbul

Küresel yoksullukla mücadele girişimleriyle tüm dünyada dikkat çeken Esther Duflo, Abhijit Banerjee ve Michael Kremer Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.

Esther Duflo ve Abhijit Banerjee, Abdul Latif Jameel Poverty Action Lab (J-PAL/Abdul Latif Jameel Yoksullukla Mücadele Programı) kurumunun iki kurucusu ve eş başkanı olarak çalışmalar yaparken, Michael Kremer J-PAL’ın ilk araştırmacılarından biri olarak yoksullukla mücadelenin içinde yer aldı. Esther Duflo, bu ödülü kazanan en genç kişi olurken, aynı zamanda Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan ikinci kadın unvanına da sahip oldu. Küresel çapta hayırseverlik çalışmalarını sürdüren Jameel Topluluğu, kurucusu olduğu J-PAL’ı 2005 yılından beri destekliyor. J-PAL, sağlık, eğitim, gençlerin istihdamı ile ilgili sorunlar ile finansal katılım dahil olmak üzere, yoksulluğun temel nedenlerini ele alarak bununla mücadele etmeyi amaçlıyor. J-PAL, kurulduğu günden bu yana yedi ofisindeki 400’ün üzerindeki çalışanı ve 180’i aşkın araştırmacısıyla 400 milyondan fazla insanın hayatına dokunarak büyük bir başarı elde etti.

Türkiye’de Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış, ALJ Finansman, ALJ Otomotiv, DJ Auto Otomotiv Yedek Parçaları, ALJ Sigorta, ALJ Motorlu Araçlar “Otoshops” şirketleri ile faaliyet gösteren Jameel Topluluğu’nun kurucusu Mohammed Jameel, gelen Nobel Ekonomi Ödülü’nün ekonomik kalkınma konusunda yapılan çalışmaların bir yansıması olduğunu belirterek, “Üç kazananın dünya genelinde yoksulluğu azaltmak adına yaklaşımları, hükümetlerin, şirketlerin ve STK’ların daha iyi bir dünya oluşturmaları için yol gösterici olmuştur. J-PAL, basit bir soruya yanıt aramaktadır. Yoksullukla mücadelede neler işe yarar? J-PAL vasıtasıyla Jameel Topluluğu olarak Esther Duflo ile Abhijit Banerjee’nin çözüm bulma hedeflerinin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz,” dedi.

Bunu Paylaşın