Yılport Holding’den Takoradi Limanı için yeni anlaşma

MDN İstanbul


Global liman ve konteyner terminalleri işletmecisi Yılport Holding, şirketin Gana’daki Takoradi Limanı’nı Nisan 2023’ten itibaren işletmek için bir Mutabakat Zaptı Anlaşması imzaladığını duyurdu.

Anlaşma, dün İstanbul’da Yılport Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Robert Yüksel YILDIRIM ile Takoradi Port’un işletme şirketi Ibis Tek’in Yönetim Kurulu Başkanı Kwame GYAN veDirektör Nana Yaw BOAHENE tarafından imzalandı. İmza törenine Türkiye’deki Gana Büyükelçiliği Misyon Başkan Yardımcısı Sn. Ernest Yaw AMPORFUL katıldı.

Yılport ve Ibis Tek, Takoradi Limanı’na yatırım yapmak ve işletmek üzere YILPORT Takoradi Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin sırasıyla 70-30 oranında ortak girişim şirketi kuracak. Ayrıca bu işbirliği ile birlikte sıvı, dökme ve genel kargo operasyonları için yıllık yaklaşık 20 milyon ton kapasiteli çok amaçlı rıhtımlar da geliştirecek.

Yılport, elleçleme kapasitesini artırmak ve trafik sıkışıklığını önlemek için Takoradi Limanı’na yenierişim yolları ve kapı tesisleri inşa etmeyi düşünmektedir.
Yılport, son teknoloji bir liman kompleksi inşa etmek ve işletmek için 3 aşamada 700 milyon ABD dolarının üzerinde yatırım yapmayı planlıyor.

Yılport’un Takoradi Limanı’nda ayrıca Tacotel İç Terminali (27 dönüm konteyner elleçleme tesisi,limana 2 kilometre uzaklıkta) ve Marshall Petrol İskelesi Terminali de bulunacak. Yılport, yılda 2,5 milyon ton sıvı ürünü işlemek için bir tank çiftliği kurmayı planlıyor.

Yılport, rıhtımların toplam uzunluğunu 2,5 kilometreye çıkaracak ve su çekimini -14 metre ile -16,5 metre arasında derinleştirecek. Bu yeni derin deniz terminali, Gana ve Burkina Faso, Mali ve Nijer’de Batı Afrika koridoru kargolarına hizmet verecek. Yılport’un 2023’ün 2. çeyreğindeoperasyonları devralması bekleniyor.

Takoradi Limanı, Yılport Holding portföyündeki 23. deniz terminali ve Afrika’daki ilk terminali olacak. Takoradi Limanı, Gana’nın batı bölgesinde ve Sekondi-Takoradi sanayi
bölgesinde yer almaktadır. Liman, Avrupa, Amerika ve Asya’daki kargolar için Burkina Faso, Mali, Çad, Nijer, vb.’ye en iyi ve en uygun maliyetli rota üzerindedir. Terminal ağırlıklı olarak kakao, kereste, boksit ve manganez ihraç ederken, aynı zamanda buğday, gübre, klinker, genel kargo ve transit araba ithalatı da gerçekleştiriyor.


Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın