Yılın son yıldızı

Aysın Önen

Mayon Yanardağı, Clinton’a suikast girişimi, deniz kazası, dev yangın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Filipinler’in Moro İslami Kurtuluş Cephesi’ni (MILF) kabul etmesi derken, bol ‘Filipinli’ günler yaşıyoruz

Son günlerde Filipinler Cumhuriyeti’yle pek haşır neşiriz. Zira 2009 yılını kapatmadan az evvel…
…Son 400 yılda elli kez patlayan dev Mayon Yanardağı faaliyete geçti.
…Bir balıkçı teknesiyle çarpışan ahşap omurgalı bir vapurun batması sonucu 3 kişi öldü, 24 kişi kayboldu. Ne yazık ki ciddi deniz kazaları adalar ülkesi Filipinler’de sık yaşanıyor. Geçen yıl sert bir tayfun sırasında ters dönen vapurda 800’den fazla insan ölmüştü. Aralık 1987’de yaşanan kaza ise savaş ortamları dışında yaşanan en büyük deniz faciası olarak dünya tarihine kaydedilmiş durumda: Petrol tankeriyle çarpışan Dona Paz isimli vapur battığında 4.341 kişi hayatını kaybetti.
…Fakir halkın yaşadığı bir bölgede çıkan yangında yaklaşık bin ev oturulamaz hale gelince 3 bin kişi sokakta kaldı.
…İngiliz Daily Telegraph gazetesi ABD’nin eski başkanı Bill Clinton’ın 1996 yılında Filipinler’deki bir suikast girişiminden kıl payı kurtulduğunu yazdı.
…Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Filipinler’in Moro İslami Kurtuluş Cephesi’nin (MILF) Başkanı Hacı Murat İbrahim ve MILF Dış İlişkiler Sorumlusu Adnan Alim’i kabul etti. Türkiye 8 Kasım 2009’dan bu yana MILF ile Filipinler hükümeti arasında başlayan barış görüşmelerine katılan Uluslararası Temas Grubu’nda yer alıyor.

Geçmişin izleri
Asya’nın güneydoğusunda bulunan ve kelimenin tam anlamıyla binlerce adadan oluşan bir takımada ülkesi Filipinler: Tam 7.107 ada! Fakat bunların ancak 11 tanesinin üzerinde yerleşim var.
Bölünmüş coğrafyasına ve hiçbir ülkeyle kıyı sınırının bulunmamasına rağmen oldukça zengin ve iyi korunan bir kültürel birikime sahip. Filipinler’de geçmişin izlerini takip etmek kolay. Özellikle dilde, dinde ve yönetimde.
Adını 16. yüzyılda yaşamış İspanya Kralı’ndan alan ülkede pek çok sokak, cadde ve semt isimleri de hâlâ İspanyolca. Halkın büyük çoğunluğu da üç yüzyıldan uzun süren İspanyol hegemonyası sırasında kendisine verilen ismi koruyor. Bu nedenle, İspanyolca isme sahip her Filipinli’yi İspanyol kanından sanmak hata olur.
Halkın yüzde 90’ından fazlası Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı Hristiyan. Dinin etkisi ülke nüfusuna bire bir yansıyor. Roma Katolik Kilisesi doğum kontrol yöntemlerinden pek hoşlanmadığından, Filipinliler hep “çok çocuklular”. Ülkenin nüfusu 100 milyona doğru hızla tırmanıyor.
İspanyol sömürgeliğinin ardından ülkenin dizginlerini ele alan ABD’nin de Filipinler kültürü ve sosyal yaşantısı üzerinde büyük etkisi var. Resmi dil Filipincenin yanı sıra İngilizce. Ayrıca başkanlık sistemli bir yönetim uygulanıyor. Fakat demokrasinin benimsenmiş olması ülkeye istikrar getirmemiş. Sürekli bir Müslüman başkaldırısı ve terör eylemleri yaşanıyor. En son 2009 ortalarında Butuan şehrinin Nasipit Limanı’nda bulunan şüpheli bir pakette tahrip gücü yüksek bomba tespit edilmişti.

Ulaşım
Coğrafi yapısı gereği Filipinler’in olmazsa olmazı, adalar arası deniz taşımacılığı. Adaların tümünde limanlar bulunuyor. En yoğun limanlar Manila, Cebu, İloilo, Davao, Cagayan de Ore ve Zamboanga. Büyük şehirlerin içinden geçen Pasig, Marikina gibi nehirler de klimalı yolcu gemileriyle taşımacılığın hizmetinde.
Asya’nın ilk ticarî havayolu şirketi Philippine Airlines. Ülkede yüzde 75’i asfalt pistli tam 262 hava alanı bulunuyor. 2003’te faaliyete geçen ve otoyollarla feribot seferlerini birbirine bağlayan 919 kilometrelik Strong Republic Nautical Highway (Güçlü Cumhuriyet Deniz Anayolu) sistemi 17 şehri birbirine bağlıyor.

Nüfusun onda biri denizde
Bir zamanlar bölgenin en güçlü ekonomilerinden biri olmasına rağmen, Filipinler bugün büyük miktarda millî borçlanma yükü ve yoksulluk içinde yaşayan on milyonlarca insanının ağırlığı altında eziliyor. Şu anda ekonomisi yurt dışında çalışanların her yıl evlerine yolladıkları milyarlarca dolara fena halde bağımlı. Yüzölçümünün büyük bölümü dağlık olan, deprem bölgesinde bulunan, ortalama yirmi yanardağın üzerine kurulu, sert fırtınaların yolu üzerinde yer alan ülkede hayat zor. Ana ticaretini elektrikli makineler, giyim, yiyecek ve canlı hayvan, kimyasallar ile orman ürünleri oluşturuyor, ki ülkenin yok edilen orman varlığı yerini artık çölleşen alanlara bırakıyor.
Nüfusu yuvarlak olarak 98 milyona ulaşan Filipinliler tam bir denizci millet. Mürettebat olarak dünya sularında seyir halinde bulunan pek çok Filipinli var. Singapurlu Thome Ship Management firması, dünyada yaşanan eğitimli mürettebat eksikliğinin kendilerinin yaptığı gibi her gemiye iki stajyer alınmasıyla aşılabileceği fikrini savunuyor. Thome teknik yönetimi altındaki 115 gemide çalıştırdığı 7 bin 500 mürettebatın yüzde 75’ini Filipinler’den karşılıyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın