Yeşil yakıtlar için 800 bin denizcinin eğitilmesi gerekecek

MDN İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bu yıl Mısır’ın Şarm El-Şeyh şehrinde düzenlenen  İklim Değişikliği Konferansı (COP 27) kapsamında denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırılmasına yönelik pek çok adım atılıyor.

Bu anlamda COP 26’da Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Denizcilik Organizasyon (IMO) tarafından oluşlturulan Maritime  Just Transition Task Force bir rapor yayımladı.

İlginizi çekebilir: ‘Hedefimiz Türkiye’nin gemicilik altyapısını geliştirmek’

Rapor, denizcilik endüstrisinin 2030 yılına kadar karbondan arınma hedefine ulaşması için deniz taşımacılığında hizmet eden 800 bin denizcinin yeni eğitimler alması gerekecek.

Bu kapsamda rapor çerçevesinde görevlendirilen DNV Maritime, 2050 yılına kadar denizciliğin karbondan arındırılması için üç farklı senaryo modellemesi için COP27’de 10 maddelik bir eylem planı başlattı. Plan kapsamında, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi, Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), karbonsuzlaştırmanın ön saflarında yer alan denizcilerin denizciliğin enerji dönüşümü konusunda uygun şekilde gözetilmesini ve eğitilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürütecek.

IMO’nun 3 hedefi de incelendi

Araştırma, 2050 yılına kadar yüzde 50 emisyon azaltımı, 2050 yılında kadar sıfır karbon ve 2050 yılına kadar karbondan arındırma şeklindeki orijinal IMO 2018 hedeflerine dayanan üç senaryoyu modelledi.

Lloyds Register ve University Maritime Advisory Services (UMAS) olarak modellenen 2050’ye kadar sıfır karbon senaryosu, 2030’a kadar 450 bin denizcinin ve 2030’ların ortalarında 800 bin denizcinin alternatif yakıtları kullanmak için ek eğitime ihtiyaç duyacağını öngörüyor.

DNV tarafından modellenen senaryo kapsamında, 750 bin denizcinin 2050 yılına kadar ek eğitime ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca, yine DNV’in IMO 2018 senaryosuna göre, 2040’lara kadar ek eğitimlere de ihtiyaç duyulacak.

İlginizi çekebilir: Çin’de denizciliği geliştirmek adına dev adım

Her üç senaryo da eğitim altyapısını uygulamaya konmasının acil bir ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor.

Eylem Planı endüstriye, hükûmetlere, denizci sendikalarına ve akademiye alternatif yakıtlar için gerekli eğitimin önündeki zorlukların nasıl aşılabileceğine dair tavsiyelerde bulunuyor.

Eylem planında yer alan öneriler;

  • Küresel eğitim standartlarının geliştirilmesi,
  • Sağlık ve güvenlik öncelikli bir yaklaşımın sağlanması,
  • İlgililere yön verecek ulusal denizcilik yetkinlikleri konseylerinin oluşturulması.

Denizcilik endüstrisinin karbonsuzlaştırılması sürecinde acil eğitim ihtiyacı oldukça net olarak ortaya çıksa da bu eğitimin hangi yakıtlar için olması gerektiği henüz belli değil. Rapor da buna vurguladığı genel sonuçlarında, alternatif yakıtların uygulanabilirliği ve alımı konusunda netlik eksikliği, düzenlemelerdeki ve finansman konusundaki belirsizliğin denizciler için acil bir ihtiyaç olan bu eğitimlerin önündeki en önemli zorluklar olduğuna dikkat çekiyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın