Yeşil hedef: 2050

MDN İstanbul

Talinn Limanı

Estonya’daki Port of Tallinn, bir rapor yayımlayarak 2050 yılına kadar iklim nötrlüğünü sağlamak amacıyla limana demirleyen tüm gemilerin yeşil elektriğe veya alternatif, daha çevre dostu yakıtlara geçmesini sağlayacağını açıkladı.

Tallinn Teknoloji Üniversitesi Estonya Denizcilik Akademisi ile işbirliğine giderek bir çalışma yürüten Port of Tallinn, 2019 verilerine dayanarak limandaki toplam sera gazı miktarını hesapladı.

Yapılan hesaplamada Port of Tallinn Gruop bünyesinde bulunan Tallinn Limanı, TS Laevad ve TS Shipping’in toplam 27,069 ton CO2 emisyon yaydığı görülürken, Port of Tallinn ana şirketi de hesaba katıldığında, terminal operatörleri ve bunlardan geçen diğer trafik ile birlikte toplamda 97,426 ton CO2 emisyon verisi elde edildi.

Tallinn Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Valdo Kalm’a göre, önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğinin hızlanmasının yavaşlatılıp yavaşlatılamayacağı her bir şirketin mevcut faaliyetlerine göre belli olacak.

Port of Tallinn’in sera gazı emisyonlarını değerlendirildiği 2019 verilerine göre, Tallinn Limanı’nın faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarında en büyük payı yüzde 53 ile nakliye alırken ardından sırasıyla elektrik tüketimi ( yüzde 23), mobil araçlar kaynaklı emisyonlar (yüzde 11), ısı tüketimi (yüzde 10) ve sabit ekipmanlar (yüzde 3) geliyor.

Liman’daki bağlı yolcu gemilerinden, kargo gemilerinden ve tankerlerden kaynaklanan emisyonların çevresel ayak izlerinin çoğunu oluşturduğunu söyleyen Kalm, “Emisyonları azaltmak için şimdiden çözümler uyguluyoruz. Geçtiğimiz yıl Old City Limanı’ndaki beş rıhtıma, limana yanaşan gemilerin emisyonlarını, gürültü kirliliğini ve gemi motorlarından kaynaklanan yakıt tüketimini azaltmak için kıyı tarafındaki elektriği kullanabileceği ekipmanlar kurduk,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın