‘Yeni vizyon e-ihracat olmalı’

MDN İstanbul

Büyük bir potansiyel barındıran ihracat modeli e-ihracatın son yıllarda artan önemine işaret eden Multiligo kurucu ortağı ve çözüm mimarı Doğancan Ülker, “Türkiye’nin küresel ölçekte e-ticaret ve e-ihracat pazarlarında var olabilmesi için hem devlet kurumlarına hem de şirketlere çok iş düşüyor,” dedi. Ülker, “Türkiye’nin yeni ihracat vizyonu ‘e-ihracat’ olmalı,” sözlerini vurguladı.

Mikro ihracat kapsamında Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile e-ihracat yapılabildiğini belirten Ülker, mikro ihracatın Türkiye’ye özgü bir ihracat modeli olduğuna işaret etti. Bu sayede yurtdışındaki hedef kitleye doğrudan satış imkânı olduğuna dikkat çeken Doğancan Ülker, e-ihracatın avantajlarına ilişkin, “Ülkenin ihracat ile kalkınmasında büyük bir potansiyeli var. Örneğin, e-ihracatta döviz kuru farkı sebebiyle kârı maksimum düzeye çıkarmak mümkün. Yurtiçindeki kur dalgalanmalarından etkilenmeden kâr edilebilir, ” dedi.

Ülker, “E-ihracatta KDV’siz fatura düzenlenebiliyor. KDV iadesinden faydalanmak mümkün. Geleneksel ihracattaki prosedürler e-ihracatta yoktur. Gümrük maliyetlerine katlanmak gerekmez. Ayrıca, sağlık riskleri bulunan bazı ürünler dışında sertifika ya da uyumluluk belgesi almaya da gerek yok. Sadece ‘CE’ belgesi ile satış yapılabilir. Devlet destekleri ve teşviklerden de faydalanmak mümkündür,” dedi.

Türkiye’nin yeni ihracat vizyonunun e-ihracat olması gerektiğini vurgulayan Ülker, Türkiye, e-ihracatta dünya ortalamasının çok altında kalıyor. E-ihracatı desteklemek amacıyla önümüzdeki dönemde bakanlığın katkısı ile yurtdışında farklı noktalarda yurtdışı lojistik merkezleri açılacak. Bu açıdan özellikle KOBİ’lerin bu fırsatları görerek e-ihracat vizyonu belirlemeleri gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın