Yeni trend: Sürdürülebilirlik

MDN İstanbul

Lüks tüketimin yıldızı mega yatlarda 2020 dekorasyon trendleri son derece etkileyici. Modern iç mekân tasarımları gelişen teknoloji ve değişen çevre bilinciyle yeniden şekilleniyor. Sürdürülebilirlik, yeni yılda lüks yatların iç veya dış mekânlarında yeni bir tasarım trendi olacak.
Günden güne ilerleyen küresel ısınma sonucu olumsuzlaşan çevre koşulları, hızla kirlenen denizler, yok olan yaşam alanları insanları çevreye karşı günden güne daha bilinçli olmaya sevk ediyor. Bu bilinç dekorasyonda kullanılan malzeme tercihlerine de yansıyor. Sürdürülebilirlik tasarımcıların da göz önünde bulundurması gereken bir kavram olarak günümüz tasarım dünyasında büyük önem taşıyor.
Doğadan faydalanarak elde edilen malzemeler, yok olmasını istemeyeceğimiz ve yok olursa tekrar elde edemeyecek olduğumuz için son derece kıymetlidir. Doğaya saygılı tasarımlar yapmanın temeli de buna dayanmaktadır. Mimaride kullanılan malzemenin mesela ahşabın, sürdürülebilir bir şekilde yönetilen bir ormandan alınıp alınmadığını bilmek ‘‘sürdürülebilir’’ tasarım için oldukça önemlidir.
Mega yatların iç tasarımında enerji, su tasarrufu, malzeme seçiminde çevre dostu ve yerel malzemelerin kullanılması sürdürülebilir dekorasyon konseptinin yapıtaşları denilebilir.
Enerji tasarrufu, sadece gereksiz ışıkları kapatmaktan öte iç mekânların organizasyonu ile minimize edilebilecek öğelerden biridir. Hava sirkülasyonu, güneş alma açıları, kullanılan camlar, klima kullanımı, ışıklandırmaya dikkat edilmesi oldukça büyük önem taşır. Aynı zamanda mega yatın sıklıkla seyredeceği bölgenin iklim koşullarının da göz önünde bulundurulması gereklidir.
Çok sıcak iklimli bölgelerde güneş ışığı mekâna dik bir açı ile düştüğünde yansımaya ve aşırı ısınmaya sebep olur. Aşırı ısınma yaz aylarında klima kullanımını artırarak; enerji tüketimine sebep olur, çevreye zarar verir ve aynı zamanda eşyaların yapısını bozabilir, rengini soldurabilir.
Dekorasyonda malzeme seçiminin sürdürülebilir olması için o malzemenin üretim, işlenme, nakliye, bakım gibi tüm aşamalarının da çevresel etkileri düşünülmelidir. Ayrıca malzemenin geri dönüştürülebilir olması da malzeme seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur.
Mobilya ve yer döşemesi için yüksek nem ve suya karşı dayanıklı tik ağacı ile bambu ürünlerin tercih edilmesi, tekstilde pamuk ürünlerin kullanılması, mutfak malzemelerinde plastikten uzak durulması, dekorasyon malzemelerin seçimi sırasında olabildiğince yerel malzemelerin kullanılması, nakliye aşamasında daha düşük enerji kullanımı ve hava kirliliğinin azalması sürdürülebilirliği destekler ve olumlu yönde etkiler. Sürdürülebilir malzemelerin bir diğer ortak özelliği ise karbon salınımının düşük olmasıdır. Malzemenin bu özellikte olması hem küresel ısınma açısında fayda sağlamış hem de çevresindeki hava kalitesini artırarak kullanıcının sağlık standartlarını da yükseltmiş olur.
Bunu Paylaşın