Yeni gemilerde ağırlıklı olarak scrubber tercih edildi

MDN İstanbul

BIMCO tarafından yayımlanan gemi teslim raporlarında 2020 yılında teslim edilen tüm yeni inşa kuru yük dökme gemilerinin yaklaşık yüzde 47’si scrubber’lar ile donatıldı.

Egzoz gazı temizleme sistemi olan scrubber’larda IMO’nun 2020 kısıtlamalarını duyurması sonrası 2018 ve 2019 yılları arasında talep patlaması yaşanmıştı.

Toplam sayılarda en yüksek pay dökme yük gemilerinde görülürken, onu sırasıyla konteyner ve tanker gemileri izledi.

Geçen senenin başından bu yana tersaneler çoğunlukla kuru yük dökme ve konteyner gemilerini scrubber’lar ile donatırken, ham petrol tankerlerine yapılan scrubber kurulumlarında ise daha çok yeni inşa gemiler tercih edildi.

DNV GL’in verilerine göre faaliyete geçecek ve sipariş edilecek scrubber ile donatılmış gemi sayısı toplamda 4 bin 47 olacak.

IMO Global Entegre Sevkiyat Bilgi Sistemi (Global Integrated Shipping Information System) mart ayı verilerinde de 2020’nin ilk çeyreğine kadar toplamda 2 bin 45 scrubber kurulumu yapıldığını gösteriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın