Yeni ekolojik tehdit: Eriyen Antarktika buzu

MDN Editör

Avustralyalı bilim insanlarının araştırmaları, Antarktika’daki buz erimelerinin okyanus akıntılarını yavaşlatacağını ve bunun 2050 yılına kadar iklimi ciddi ölçüde olumsuz etkileyeceğini ortaya koydu. Araştırmada, sera gazı emisyonlarının bugünkü seviyelerde devam etmesi halinde okyanusun en derin kısımlarındaki akıntının yalnızca 30 yıl içinde yüzde 40 oranında yavaşlayabileceğine vurgu yapıldı.

Bu durumun, deniz seviyelerini yükseltebilecek, hava durumunu değiştirebilecek ve deniz yaşamını hayati besin kaynaklarından mahrum bırakacak bir dizi etki oluşturabileceğine vurgu yapıldı.

Yüksek sera gazı emisyonları

Avustralyalı bilim insanlarından oluşan bir ekip, Antarktika’nın kıta sahanlığından aşağı inen ve dünyanın dört bir yanındaki okyanus havzalarına yayılan soğuk, tatlı ve yoğun sulardan kaynaklanan 4 bin metrenin altındaki derin okyanus akıntısını inceledi.

New South Wales Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Matt England, tüm derin okyanus akıntısının mevcut yörüngesinde çökmeye doğru ilerlediğini söyledi.

England, “Geçmişte, bu sirkülasyonların değişmesi bin yıldan fazla sürdü, ancak bu sadece birkaç on yıl içinde oluyor.” ifadesini kullandı.

Avustralya Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kuruluşu’ndan oşinograf ve Güney Okyanusu uzmanı olan Dr Steve Rintoul, derin okyanus sirkülasyonu yavaşladıkça, okyanusun üst katmanlarına daha az besinin geri döneceğini ve fitoplankton üretimini etkileyeceğini söyledi.

(The Guardian)

Bunu Paylaşın