Yelkenler “Donanma” için fora!

MDN İstanbul

Donanma Komutanlığı ile İstanbul Yelken Kulübü (İYK) işbirliğinde düzenlenen “58’inci Yıl Donanma Kupası Yat Yarışları” 22-23 Eylül tarihlerinde gerçekleşti. Önceki yıllarda Donanma Komutanlığı’nda bir resepsiyonla ağırlanan, ardından geceyi Gölcük’te geçiren ekipler, sabah Gölcük’ten verilen startla İzmit Körfezi’nde yelken basıyor ve Fenerbahçe önlerinde kurulan finish hattı ile yarışı tamamlıyordu. İki senedir ise yarışlar Fenerbahçe’den başlayarak Gölcük Donanma Komutanlığı önlerine atılan şamandıranın dönüşünü müteakip 82 millik rotanın tamamlanması ile yine Fenerbahçe’de bitiyordu. Özellikle gece Eskihisar-Topçular arasındaki deniz trafiğinin yoğunluğu, Osmangazi Köprüsü altında geçişlerin ve İzmit Körfezi’nde yelken seyrinin oldukça zor şartlarda gerçekleştiğini dikkate alan İYK, bu yıl rotada değişiklik yaptı. İYK önünden verilen start sonrası 41 millik etapta yelken basan tekneler Gölcük önlerinde yarışı tamamladı.

22 Eylül Cumartesi sabahı Fenerbahçe Koyu’nda saat 10.20’de 5-6 knot esen güneyli rüzgarla başlayan yarışta; IRC 0-1-2-3-4 ve Gezgin sınıflarından 31 adet tekne, Fenerbahçe Sığlık Çakarı’nı (Digavsing), ardından Yıldız Kayalıkları’nı (Açık Vortonoslar) iskelede bırakarak Gölcük rotasını viyaladı. Rüzgarın düşük olması, hafif teknelere avantaj yaratarak önlerde yer almasını sağlasa da, adaların kuzeyinden devam eden filo zaman zaman 10 knot’ı bulan rüzgarla balon basarak kıyasıya bir mücadeleye giriştiler.

Güneyli esen rüzgarın akşam saatlerine doğru tamamen mayna etmesi ile rüzgarsız kalan filo zor anlar yaşarken, daha sonra poyrazdan 10-15 knot esmeye başlayan rüzgar, özellikle kıyıya yakın bulunan teknelere büyük avantaj sağlayarak yaklaşık 41 deniz mili mesafeli rotanın, Gölcük Donanma Komutanlığı Sahil Gazinosu önündeki Küçük Liman Kulesi açığında kurulan hatta tamamlanmasını sağladı. KORZA’nın 17.56’da yarışı ilk bitirmesini takiben diğer teknelerde sorunsuz bir şekilde yarışı tamamladılar.

İYK’nın geleneksel yat yarışlarından biri olan Donanma Kupası’nın ödül töreni daha sonra ilan edilecek bir tarihte İstanbul Yelken Kulübü’nde düzenlenecek. Donanma Kupası’nda gruplarında dereceye giren ilk üç tekne dışında, 41 deniz mili mesafeli rotayı ilk tamamlayan tekneye FTF (İlk Finiş), IRC sınıflarında en iyi düzeltilmiş zamanı yapan tekneye de BCT kupası verilecek.

Bunu Paylaşın