ABD, yaptırımlardan kaçınmak için yeni rehber ilkeler açıkladı

MDN İstanbul

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, 14 Mayıs Perşembe günü gemi sahipleri ve sigorta acentelerinin bazı ülkelere uygulanan yaptırımlar kapsamında cezalandırılmaktan kaçınmaları için izlenmesi gereken yeni rehber ilkeler açıkladı. Reuters’ın haberine göre tavsiye niteliğindeki kararın taslak metni denizcilik sektörüyle aylar süren görüşmeler ışığında değiştirildi.

‘Global Denizcilik Tavsiyeleri’ olarak adlandırılan rehber ilkeler İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye ilişkin yaptırımlara yönelik olarak kabul edildi. Reuters’ın haberinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, yaptırımlardan kaçınma ve mal kaçakçılığı girişimlerini bozmaya ilişkin kararlılığını sürdürdüğünü açıkladı. Bu gruptaki yaptırımlar, Trump yönetiminin İran’la olan nükleer anlaşmadan çekildikten kısa bir süre sonra 2018 yılında yürürlüğe soktuğu İran’dan petrol ihracına yönelik ambargoyu da içeriyor.

Küresel denizcilik endüstrisi ve denizcilik sigortası aktörleri, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayımlandığı tavsiye niteliğindeki ilkelerin mart ayında yayımlanan ilk taslağından memnuniyetsizliklerini dile getirmiş, taslak metnin uluslararası ticareti yasal sorunlarla sekteye uğratabileceğini ileri sürmüşlerdi.

Reuters’a isim vermeden konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlık yetkilisinin açıklamasına göre, sektör temsilcileriyle Londra, Washington ve bazı diğer şehirlerde nihai metnin “Amerika merkezli” olmasını engellemek için aylarca süren bir dizi görüşme gerçekleşti.

Aynı yetkili, “Bu belgenin birkaç güncellenmiş kopyası üzerinde sektör temsilcileriyle birlikte çalıştık ve her yeni metin bir öncekinin geliştirilmiş bir hali oldu. Sektörün birçok temsilcisiyle iletişim kanallarımız açık bulunuyor ve hâlihazırda bazı diyaloglar devam ediyor,” dedi.

Trump yönetimi son zamanlarda Venezuela ve İran gibi ülkelere yönelik yaptırımların uygulanması konusunda kararlılığını artırmıştı. Örneğin, Çin denizcilik devi COSCO’ya ait bir gemi geçtiğimiz yıl kara listede bulunan petrolü taşıdığı için ceza almıştı. Yönetim, hem aracıları hem de gemiler arası transferleri hedef alacağını duyurmuştu.

ABD Hazine Bakanlığı’nda görev yapan bir mali istihbarat yetkilisinin kıdemli danışmanlığını yapmış olan Eric Lorber, yeni tavsiye metninin gemi sahiplerinden kaptanlara, sigorta şirketlerinden finansal kurumlara kadar uzanan geniş bir aralıkta yaptırımlara uyum konusunda çıtayı yükselttiğini belirtiyor.

Hâlihazırda uyumluluk ve siber güvenlik hizmetleri sunan K2 İntelligence-FIN şirketinde Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Lorber, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Metin yasal olarak bağlayıcı olmayan bir tavsiye niteliğinde çerçevelendiriliyor olsa da ABD’li yetkililerin mesajı oldukça net. Denizcilik sektöründeki şirketlerin ABD yaptırımlarını delmekten kaçınmak adına uyumluluk pozisyonlarını büyük oranda artırmaları gerekecek,” dedi.

Sektörün ilk taslak metinle ilgili endişeleri, metnin gemi kaptanlarını gemiler arası transferleri gördüklerinde fotoğraflayarak bunları yetkililere belgelemesini gerektiren bölümleriyle ilgiliydi. Sektör temsilcileri bu tür bir uygulamanın çok sayıda yasal soruna yol açacağı görüşündeydiler.

Tavsiye kararlarının ilk taslak metni 9 Mart’ta ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından David Paymen tarafından oluşturulmuştu. Bu tarihten sonra Paymen Dışişleri Bakanlığı’nda başka bir rolde görevlendirilirken, bu görevi şu an Bakanlığın Yaptırımlardan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrew Weinschenk sürdürüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın