Yapay resifte C-47

MDN İstanbul

Karaada Yapay Resif Projesi için Türk Hava Kuvvetleri tarafından BOSAD’a hibe edilen C-47 kargo tipi uçak tırlarla Bodrum’a getirildikten sonra İçmeler’de bir tersanede tekrar monte edilerek, batırılacağı yere çekildi. Burada düzenlenen törenle kanatlarına bağlanan balonlarla batırılan emektar askeri uçak gün ışığına veda etti.

44 yıl hizmet etti
Bodrum İçmeler Nazif Cengiz Yat Çekek Yeri’ne getirilen uçak, dört askeri personel yönetiminde sualtı turizmine hizmet etmesi için monte edildi. 2. Hava İndirme Merkez Komutanlığı CN-235 Kasa Uçakları Atölye Şefi Ömer Kıyak, 1940’lı yıllarda imal edilen ve 1950’li yıllarda Türk Hava Kuvvetleri envanterine girdikten 44 yıl sonra 1994’te envanterden çıkarılan Amerikan nakliye ve paraşüt uçağının 54 yıl boyunca hizmet verdiğini söyledi.
Daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından hibe edilen iki askeri gemi de Karaada yakınlarında batırılmıştı. C-47 kargo tipi askeri uçak 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda törenle batırıldı.

Karaada Yapay Resif
Projesi devam ediyor

BOSAD Başkanı İhsan Küçükünsal, “Global ısınma ve çevre kirliliğinden dolayı sualtı canlılığı zayıflıyor. Dünyanın birçok yerinde örneği olan bu yapay resiflerle balıklara yeni yuvalar yapılıyor ve özellikle balıkçıların ağ atamayacağı alanlar oluşturuluyor. Dolayısıyla hem sualtı canlılığını hem de dalış turizmini geliştirmiş oluyor” dedi.
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığınca BOSAD’a bağışlanan ve turizme hizmet verecek olan C-47 tipi askeri uçak, 20 metre uzunluğunda ve 30 metre kanat açıklığına sahip. Kayseri Hava İndirme Komutanlığı’ndan getirilen uçağın batırılmasını turistler ve vatandaşlar teknelerinin güvertelerinden izledi.

Bunu Paylaşın