Yapay resifler ile balık popülasyonu korunacak

MDN İstanbul

Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliğin artırılması için başlatılan yapay resif projesinde Heybeliada çevresine 60 yapay resif bırakıldı.

Yapay resiflerin Marmara Denizi’ne yerleştirilmesinin amacının ise küçük balıkçılığı desteklemek, biyolojik çeşitliliği artırmak, yasa dışı balıkçılık operasyonlarını engellemek, çeşitli nedenler ile kaybolmuş veya zarar görmüş habitatların eksikliğini gidermek olduğu belirtildi. Resifleri yerleştirme çalışmasına İstanbul Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, İl Tarım Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve Adalar Kaymakamı Mustafa Ayhan da katıldı.

2019 yılında başlatılan projeye danışmanlık yapan ve yapay resiflerin, İstanbul kıyıları için oldukça gerekli alanlar olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Benal Gül, ”Bugün ve yarın yapacağımız çalışmalar ile 2 alan tamamlanmış olacak. Üçüncü alanın yerleştirme çalışmaları devam ediyor. Dördüncü alanın yerleştirmesi ise önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Yaptığımız çalışmalar ile yapay resiflerin gelişimini takip ediyoruz. Biz, yapay resifleri atmadan önce oldukça yoğun bir çalışma gerçekleştirdik. Resiflerin atılacağı bölgeleri seçerken zemin yapısı çamur ve yıpranmış alanları tercih ettik. Yapay resifleri attıktan sonra da bölgede biyoçeşitliliğin arttığını, birçok deniz canlısının bizim yapay resiflerimiz üzerinde yuvalandığını hatta ürediğini tespit ettik. Dolayısıyla yapay resiflerin doğru bir uygulama olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Yarın, Sarayburnu açıklarına 90 adet resif bırakılmasıyla Marmara Denizi’ndeki yapay resif sayısı 660’a çıkacak.

DHA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın