Yan sanayicilerin dünyasına bakış

MDN İstanbul

Armatörlerimizin veya tersane sahiplerimizin düşüncelerine yer veriyor ve vermeye de devam ediyoruz. Peki ya yan sanayicilerimiz ne gibi yeni ürünler geliştirdi? Beklentileri, öngörüleri nedir? MarineDeal News yan sanayicilerimizin sesine kulak verdi
Yasin Kasa-Viking Life
Viking Türkiye’nin cirosunun tamamına yakını denizcilik sektörüne yapılan satışlardan oluşuyor. IDO, Dünya Denizcilik, Genel Denizcilik, Un Ro-Ro, İnce Denizcilik, Şener Petrol, Kâşif Kalkavan, Kaptanoğlu, Ulusoy Sea Lines, Yardımcı grubu başta olmak üzere sektöre yön veren, VIP kategorisinde bulunan tüm armatörlerimiz ve tersanelerimiz ile çalışmaktayız. Viking’in yabancı müşterileri arasında tanınmış yüzlerce isim var. Bir iki adet örnek vermek gerekirse Maersk, Tee-kay, Princess Cruise Lines gibi firmaları sayabiliriz.
Dünya ticaret hacminde yaşanan dalgalanmalar, kapasite fazlası, değişken navlun oranları, korsanlık ve gittikçe karmaşıklaşan uluslararası ve yerel kurallar, sektörün her gün karşılaştığı sorunlar haline geldi. Maliyetlerin düşürülmesi ve öngörülebilirlik bugün çok daha önemli bir hal almış durumda. Gemilerin esnek, hızlı ve güvenilir hizmete olan ihtiyacı iyice arttı. Firmamız bu nedenle Viking Shipowner Agreement isimli sistemi geliştirerek müşterilerinin hizmetine sundu. Gemilerde düzenli servis zorunluluğu olan, cansalları, yangın söndürme teçhizatı, filika, matafora, fora kancası ve kişisel korunma donanımlarına dünya çapında sabit fiyatla servis imkanı sunuyoruz.
VIKING Shipowner Agreement sistemi, armatörlerin iç ve dış limanlarda servis alırken sorunlar ile zaman kaybetmek zorunda kalmaksızın, sadece kendi işlerine odaklanmalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı. Gemilerin emniyet donanımlarının servis tarihlerini takip etme, servis planlama, her limanda ayrı firma ile muhatap olma, gerçekçiliğine emin olunamayan servis faturaları, şüpheli servis kalitesi gibi sorunları ortadan kaldıran bir sistem.
“One safety solution. One global partner” bizim ana sloganlarımızdan biridir. Tüm müşterilerimize, gemileri nerede olursa olsun en iyi hizmeti sağlamak amacı ile çalışmalarımız devam ediyor. Günümüz ekonomik koşulları sektörümüzde birçok firmaya ağır yaralar verdi. Zaman zaman sipariş iptali, ödeme gecikmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Biz de imkanlarımız dahilinde müşterilerimize destek olmaya çalışıyoruz.

Cem Hüroğlu-Data Hidrolik
Firmamızın toplam cirosu denizcilik sektörüne olan satışlarımızdan oluşuyor. Şirketimiz yat gemi ve römorkör ekipmanları üretiminde faaliyet gösteriyor ve bu sektördeki firmaların tamamına yakını ile çalışıyoruz. Yurtdışında, Yunanistan, İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda, İngiltere, Tunus, Mısır, Dubai, Maldivler, Endonezya, Singapur gibi ülkelerde temsilciliklerimiz var. Yat ekipmanlarında yurtdışında Wally Yacht, Cantieri di Pisa, Baglietto Grup, Fassmer Shipyards, Eurocraft, yurtiçinde ise Proteksan Turkuaz önemli müşterilerimiz arasında yer alıyor.
Son dönemde gelen büyük ekipman talepleri doğrultusunda megayatlar hedeflenerek 38 mm. zincir çapına kadar uygun zincir ırgatları imalat programına alındı. Bunun haricinde yılda bir mevcut ürünlerde kullanıcıdan gelen taleplere göre iyileştirmeler yapıyoruz. Yapılan bu değişiklikler sayesinde kullanıcı, firmamızın fikirleri dikkate aldığını görüyor ve ileriki projelerde bu firmamıza bir artı olarak yansıyor. Ayrıca, gelen talepler doğrultusunda yeni ürün dizaynı yapmaktayız. Özellikle ticari / askeri gemi projelerinde kullanılmak üzere 880 kNm torka sahip dümen sistemi dizaynını tamamlamış bulunuyoruz.
Krizde firmamızda yurtdışı projelere ağırlık verilmesi, yurtdışı pazar payımıza ciddi bir katkı yaptı. Bu çalışmaların artırılarak devam etmesi 2011 yılı şirket hedeflerimiz arasında yer alıyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşulları da dikkate alırsak firma olarak denizcilik sektörü şirketleri ile yaşadığınız ekonomik güçlükler konusuna gelecek olursak maalesef pek çok firmada olduğu gibi firmamızda da sektördeki diğer şirketlerle yaşanan tahsilat problemi olmakta.

Murat Camgöz-Hempel
Firmanızın toplam cirosu içinde denizcilik sektörüne olan satışların payı yüzde 60 seviyesinde. Yurtiçi ve yurtdışında önemli müşterilerimizden bazılarını şöyle sıralayabilirim; AP Moeller, Hapag-Lloyd, Stena Line, Naviera Tapias, Thome Shipping, Geden Lines, German Navy, Denmark Navy, US Navy, Active Shipping, Beşiktaş Shipping, Atlantik, Konvoy, İDÇ, Nemtaş, Yıldırım, Kıran, Ulusoy Grup, Marmara Tersanesi, Tuzla Gemi, Furtrans, RMK.
Denizcilik sektörünün kullanımına sunduğunuz yeni ürünlere gelince. Öncelikle balast tank tamirleri için özel bir ürün çıkardık. Adı, Hempadur EM 35740, hem nem toleransı, hem kolay uygulama özellikleri, hem hızlı kuruma, hem de elde taşınabilir ambalaj gibi kendi alanında şu ana kadar sunulmamış avantajları denizcilik sektörüne sunan özel bir ürün. Bu özellikleri sayesinde gemilerimizin daha kolay ve düşük masrafla seyirde bakım yapabilmeleri, gemilerin sac ömrünü uzatmaları mümkün olacak. Yine, Hempadur Ultra-Strength 47500 adlı ürünümüz pazarındaki en yüksek değer olan on yıllık tamir periyoduna, aşındırıcı yüklere karşı son derece yüksek dayanma ve uygulama sonrası en hızlı kargo alma özelliğine sahip. Bu sayede, gemilerimiz daha düşük bakım maliyeti ve kolay yük kazanabilme avantajlarına kavuşacak. Silikon bazlı–kirlilik önleyici boyalar ise gelecekte tamamen zehirli boyaların (anti-fouling) yerine kullanılacak ileri teknoloji ürünü özel boyalar. Konvansiyonel zehirli boyaların üzerine de silikon boyanın atılabilmesini sağlayan Nexus X-Seal ve silikon boyaların tamiri için geliştirilen Nexus X-Tend ürünümüz de 2010 yılında sektörümüzün hizmetine sunuldu. Özellikle yakıt tasarrufu sağlayarak armatörlerimizi rahatlatan ve uzun ömrü dolayısıyla havuz periyotlarının dahi arttırılmasına destek veren silikon bazlı boyalarda son derece hızlı gelişmeler oluyor. Bu alanda pek çok yeni ürünümüz, yakında müşterilerimizin hizmetine sunulacak.
Firma olarak yıllardır her sene hacmimizi büyüterek yola devam etmekle birlikte kriz sonrası yıllarda, sektörde daralan iş hacmine de bağlı olarak aynı büyüme oranı sürdürülemedi. Elbette, sektörün içinde bulunduğu navlun ve buna bağlı olarak finans krizi, ticaretin kurallarını ve sektörün her önemli aktörü gibi bizi de zorluyor. Ancak her kriz dönemi, daha öncekiler gibi hepimize deneyim kazandırıyor ve daha güçlü olarak kriz sonrası döneme hazırlanmamızı sağlıyor. Bu deneyimin; hem sektörün ileri gelen firmaları hem de bu sektöre mal ve hizmet sunanlar açısından ileriye yapılan yatırımlar olduğunu da aklımızdan çıkarmıyoruz.

Ufuk Berk-Wartsila
2010 yılı beklentilerimiz doğrultusunda gelişti. Grubun net satışları bir önceki yıla göre yüzde 13 geriledi. 487 milyon euro olan faaliyet kârımız yüksek seviyelerini korudu. Geçtiğimiz yıl genel olarak bakıldığında yeni gemi kontratları beklentilerin çok üzerinde yüzde 75 seviyelerinde artış kaydetti. Yılın ilk yarısında daha çok kuru yük gemisi kontratları belirgin bir artış kaydederken, ikinci yarıda daha çok konteyner gemileri ve özel tip gemilerin kontratlarının artışına tanık olduk. Tüm bunların bir sonucu olarak Wartsila Ship Power’ın aldığı siparişler, 2010’da bir önceki yıla göre ikiye katlandı.
Yurtiçi ve yurtdışın-daki önemli müşterilerimizi şöyle sıralayabilirim; Palmali, Beşiktas Grup, ADIK Tersanesi, Yardımcı Grup, Aktif Denizcilik, Medmarine, Sanmar, Çeksan, Gisan, Sedef, Cemre, Fincantieri, Marnavi, Nalfleet.
Piyasaya sunduğumuz orta hızda dizel ve gaz makineler, yavaş hızda makineler, iticiler ve paketleri, otomasyon sistemleri, gemi dizaynı ve entegre çözümler gibi sıralanabilir.
Wartsila’nın net satışlarının 2011 yılında yüzde 3-5 seviyelerinde artacağını düşünüyoruz. Operasyonel kârlılığımızın ise yüzde 11 seviyelerinde olmasını bekliyoruz. 2010 bir yeniden yapılanma ve toparlanma yılı oldu. Yeni gemi siparişleri beklenenden daha önce yükselişe geçti. Bizim siparişlerimizde de yüzde 22 seviyelerinde artış oldu. 2011 yılında da satışlarımızda artış olabilir. Kârlılığımızda daha yumuşak bir artış bekliyorum.
Global finansal krizin başladığı 2008 yılından bu yana Türk tersanelerinin faaliyetlerinde yüzde 60’a yakın daralma yaşandı. Türk gemi inşasının tırmanışı, 2005 yılında başladı ve ekonomik krizin başladığı 2008 yılına kadar sürdü. Bu tarihte toplam ciroları 3 milyar dolar seviyelerine kadar çıktı. Yılda ortalama 250 gemi yapan sektörde sipariş iptalleri yaşanmaya başladı. Türk gemi inşasının yaklaşık yüzde 40’ını karşılayan Tuzla Bölgesi’nde 200 civarında sipariş iptali yaşandı. Sektörün ihracatı da krizin etkilerini yakından yaşadı. 2002’de 500 milyon dolar olan ihracat, 2008’de 2.65 milyar dolar seviyelerine kadar çıkmıştı. Ancak 2010 yılında 1 milyar dolara kadar geriledi. Sonuç olarak denizcilik sektöründe çalışan her şirket ekonomik krizden ciddi şekilde etkilendi.

Bunu Paylaşın