Wheelmark onayı alan ilk ürün ihraç ediliyor

MDN İstanbul

STM Savunma Teknolojileri, Mühendislik ve Ticaret A.Ş. Deniz Projeleri Direktörü Mehmet Selahattin Deniz Türkiye’de Denizcilik Ekipmanları Direktifi (MED-Marine Equipment Directive) sertifikası (Wheelmark) onayı alan ilk ürün STMDENGİZECDIS ve askeri versiyonu olan STMDENGİZECDIS WECDIS hakkında bilgiler verdi.

‘‘Deniz platformları için alt sistemlere yönelik yerlileştirme çalışmalarımız kapsamında, elektronik harita görüntüleme ve bilgi sistemimiz “STMDENGİZ ECDIS” yerli yazılımla, STM’de görev yapmakta olan mühendislerimiz tarafından geliştirilmiştir,’’ diyen Deniz, ‘‘STMDENGIZECDIS, suüstü ve sualtı platformlar için geliştirilmiş olan, elektronik harita gösterim ve bilgi sistemidir. Yedekli olarak kullanıldığında kâğıt harita kullanımına bir alternatif sağlayan söz konusu sistem elektronik seyir cihazlarından aldığı bilgilerle emniyetli seyir için önemli bir destek sağlamaktadır. STMDENGIZ-ECDIS, hem askeri hem de ticari alanda kullanıma sunulmuştur. Ürünün sivil/ticari alandaki versiyonu STMDENGİZ ECDIS, askeri alandaki çözümü ise STMDENGİZ WECDIS’tir.
Esas itibarı ile sistemi bir seyir yardımcısı olarak tanımlayabiliriz. Köprüüstünde veya platform büyüklüğüne göre Savaş Harekât Merkezi’nde de bulunabilen, otomatik olarak geminin rotasını ve ilerlemesini dijital ortamda sergileyen söz konusu sistem, bir nevi harita işlevi görmektedir.

STMDENGİZ WECDIS, ürün ailesinin savaş gemilerine uygulanan versiyonudur. Askeri gemiler için yapılmış çözümde, farklı ilave katmanlar (Additional Military Layers AML) bulunmaktadır. Örneğin; bir bölgede daha önce yapılmış bir mayın döşeme tespit edilmişse, bu mayın tarlası tehdidi, STMDENGİZ WECDIS ile bu sergilenen ilave katmanlar sayesinde görülebilmektedir. Bu sayede askeri gemilere, daha emniyetli ve kontrollü bir seyir imkânı sağlanmaktadır, ’’ bilgisini verdi.

STMDENGİZ ECDIS’in yerli ve kullanıcı dostu yazılıma sahip olduğunu ve uluslararası otoritelerin standartlarına uyum sağladığının altını çizen Deniz, ‘‘Operasyonel emniyetin ve güvenilirliğin sağlanması amacıyla IMO ve SOLAS tarafından belirlenmiş olan performans standartlarına tam uyum sağlamaktadır.
Bilgisayar bazlı, platformda bulunan diğer seyir yardımcıları olan Parakete, Cayro, Atalet Seyir Sistemi, İskandil, GPS, AIS vb. ile ara yüzü bulunan ve seyir radarı ile (radar overlay) birlikte çalışabilen STMDENGİZ ECDIS, muhtelif elektronik seyir haritaları (ENC) (S-57, S-63, vb.) ile kullanıcısına emniyetli seyir imkânı sağlamaktadır.

STMDENGİZ ECDIS, diğer veri sağlayıcılarının entegre edilmesiyle seyirsel farkındalığı artırırken; seyir planı ve değerlendirmesinde kullanılacak süreyi azaltarak seyir planının verimliliğini de artırmaktadır. Harita düzeltmelerinin elektronik harita üretici kuruluşlarca otomatik olarak yapılarak sisteme yüklenmesiyle seyir personeli üzerindeki yükü de azaltarak harita düzeltmelerinin verimliliğini de olumlu etkileyen sistem, elle yapılan harita düzeltmelerine ve uzun seyir planlarına olan ihtiyacı ise ortadan kaldırmaktadır. Kullanımı kolay ekran fonksiyonları ve yüksek çalışma performansının yanı sıra kullanıcı dostu yazılıma sahip olan ve çeşitli ekran boyutları bulunan STMDENGİZ ECDIS’de, rota planlama/düzenleme ve emniyet kontrol fonksiyonları yer almaktadır. Söz konusu sistemlerden STMDENGİZ ECDIS, AGOSTA 90B Pakistan Denizaltı Modernizasyon projesinde, STMDENGİZ WECDIS ise “İ” Sınıfı Fırkateyn ile Ukrayna Ada Sınıfı Korvet projelerinde ihracatı gerçekleştirilerek kullanılmaktadır ve kullanılacaktır,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın