Wärtsilä, Türkiye’de her segmentte hedef büyüttü

MDN İstanbul

Wärtsilä 19 Mart 2015’de İstanbul’da düzenlediği toplantıda müşterilerine ve sektör temsilcilerine geliştirdikleri son teknoloji ürünler ve sistemlerle ilgili bilgiler verdi.

Müşteri ve sektör odaklı ürünleriyle denizcilik ve enerji sektöründe geliştirdiği ana makine ve yardımcı makine sistemleriyle dünyanın lider kuruluşlarının başında gelen Wärtsilä, yakıt verimliliği ve güç tasarrufu açısından önemli kazanımlar getiren yeni teknolojik ürünlerini aralıksız bir şekilde piyasaya sunmaya devam ediyor. Yeni ürünlerin dizaynı konusunda detaylı araştırmalara ve çalışmalara ayırdığı önemli miktarda AR-GE kaynağı Wärtsilä’nın Ship Power alanında değişen dengelere en kolay adapte olan firmalardan biri olmasını sağlıyor.

Toplantıda Güneydoğu Avrupa ve Afrika Bölümü Satış Destek Müdürü Joop van der Heijden Pervane Çözümleri konusunda  geliştirdikleri sistemin teknik ayrıntıları konusunda sunum yaptı.  Wärtsilä EnergoProFin ve CPP Pervane sistemlerinin geliştirilmesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Heijden, yeni sistemin uygulandığı gemilerdeki artan verimliliği örneklerle anlattı. İhtiyaca göre tahrik sisteminin tamamen veya kısmen değiştirilmesi, yeni pervane sistemi, mevcut pervanelerin optimizasyonu ve yeni boya çözümleri gibi çözümlerle verimliliği artırdıklarını kaydeden Heijden, yeni sistemin pervanelerin daha az güçle daha etkili performans sağladığını kaydetti.

Seals (Keçe) ve Bearings (Yataklar) geliştirmeleri hakkında sunum yapan Hakan Germiyanlı, Seals ve Bearings tedarikinde dünya lideri olduklarını ifade ederken “Ürünlerimiz hem ticari hem de savunma sanayi sektörlerini kapsıyor. Bu ürünlerimiz dünyada 30 binden fazla gemide bulunuyor” dedi.

Wärtsilä Servis Bölümü yöneticilerinden Emrah Şen, İstanbul, İzmir ve Gaziantep’teki atölyelerde denizcilik ve enerji sektörüne verdikleri hizmetlerle ilgili bir sunum yaptı.

Servis birimi tam kapasiteyle çalışıyor
Toplantının ardından görüşlerine başvurduğumuz Wärtsilä Türkiye Servis Satış Müdürü Hakan Yıldız, Wärtsilä’nın Türkiye’deki faaliyetlerini paylaştı, “Wärtsilä marine biriminde Türkiye’de büyük bir pazar payına sahip. Türkiye’deki güç santrallerinin yüzde 75-80’inde Wärtsilä sistemleri kullanılıyor. Enerji santrallerinde kurulu gücümüz 3 gigawatı aştı.Türkiye’nin kurulu gücünün 60 megawatt civarında olduğunu düşünürseniz, kurduğumuz kapasite çok büyük adede tekabül ediyor. İstanbul, İzmir ve Gaziantep’teki atölyeler sadece kara tesislerini hizmet etmek için kuruldu.”

Piyasada değişen koşullarına değinen Yıldız, Wärtsilä’nın her senaryoya uygun ürün ve planları bulunduğunu kaydetti.

“Gemi sayısında kapasite fazlası olmasından dolayı siparişlerin azalması ya da düşen petrol fiyatları gibi koşullar her dönemde karşınıza çıkabilir. Çok daha farklı koşullarda oluşabilir ancak bizim işimiz değişen koşullara uyum sağlamak. Ürünlerimiz yakıt tasarrufu ve verimliliği gibi konulara kolaylıkla adapte oluyorlar. Sadece ürünlerin kullanış şekilleri veya sıraları değişebilir. Tüm senaryolara uygun yatırımlar sürekli yapılıyor. Servis birimi de elindeki imkânları oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda en etkin bir şekilde kullanıyor.

Wärtsilä’nın 70 ülkede ve 200 lokasyonda hizmet veren bir servis ağı var. Armatör nereye giderse biz oradayız. Türkiye Servis Birimi olarak yüzlerce gemiye hizmet veriyoruz. Tam kapasiteyle çalışıyoruz demek istemiyorum, çünkü kapasitemizi her geçen gün büyütüyoruz. Tam kapasiteye yaklaştıkça aramıza yeni arkadaşlar katılıyor.

Geçtiğimiz yıl dünya ekonomisindeki durağanlık nedeniyle servis biriminde önemli bir kârlılık olmasına rağmen oransal büyüme olmadı. Bu yıl hedefimiz servis birimi olarak kârlılık ile birlikte büyümeyi de sağlamak. Hem Wärtsilä Global hem de Wärtsilä Türkiye için bu yılın servis yılı olmasını istiyoruz. Yeni ve mevcut ürünlerimizin daha iyi tanıtılması yolunda birtakım hizmetlerimiz olacak. 130-140 kişi gibi büyük bir ekip olmasını planlıyorduk ama ekonominin genel gidişatına bağlı olarak bu hedefi yakalayamadık. Şu an 112 kişiyiz. Yakında bu sayıyı daha da artıracağız.”

“Türk tamir tersaneleri dünyaca tanınıyor”
Türk gemi inşa sanayinin son dönemde ulaştığı kapasite ve teknik imkanlar konusuna değinen Yıldız, Türkiye’nin küçük boyutlu gemilerin inşasında önemli bir ülke haline geldiğini ifade etti.

“Türk tersaneleri kimyasal tankerlerin inşasıyla başlayan inşa kabiliyetini römorkör, balıkçı gemisi ve offshore destek gemisi gibi özel tip gemilerin inşasına taşıyarak büyük bir başarı elde etti. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Yeni inşa tersaneleri yaptıkları yatırımlarla tamir tersanesi olma yolunda da ilerliyor. Türkiye’deki tamir tersanelerinin tüm dünyada adı çok iyi biliniyor. Türk tersaneleri dünyadaki değişen koşullara kendini çok iyi adapte ettiler. Artık tersanelerimizin komple gemi tasarımıyla birlikte sipariş almaya başlamaları gurur verici.”

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın