Veriler güçlü, yön belirsiz

MDN MEDIA

ABD tarafında açıklanan makro verilerin pozitif bir hava oluşturması ile eli güçlenen Fed, enflasyon ile mücadelesine devam ediyor

Beklentiler dâhilinde 25 baz puan faiz artışına giden Fed, politika faizini yüzde 4,75 olarak belirledi. Piyasaların odağında yer alan ve makroekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan tarım dışı istihdam verisi 3 Şubat tarihinde 517 bin ile beklentilerin ve bir önceki seviyenin çok üzerinde açıklandı. İşsizlik oranında yaşanan gerilemenin ardından olumlu sinyaller üreten ABD ekonomisinde işsizlik oranı 3 Şubat’ta yüzde 3,4 olarak kayıtlara geçti. ISM imalat dışı satın alma müdürleri endeksi (PMI) 55,2 ile yükseliş kaydederken, ISM imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) 3 Şubat’ta açıklanan verilere göre 47,4 ile beklentilerin altında kaldı. Global piyasaların ve merkez bankalarının dikkat kesildiği ABD enflasyon verisi ise 14 Şubat’ta yüzde 6,4 oranında açıklanarak bir önceki seviyenin hafif üzerinde geldi. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikası uygulayan ve faiz artış sürecine giren Fed yetkilileri, hafif artış gösteren enflasyon verisi karşısında şahin duruşunun devam edeceği vurgusunda bulundu. Dolar endeksi daha önce de belirttiğimiz gibi hem teknik hem de psikolojik açıdan 101 seviyesinin üzerinde tepki alımları ile karşılaşarak piyasaları domine etmeye devam etti.

Euro Bölgesi’nde faiz artışı devam ederken enflasyon geriledi

Avrupa Birliği Merkez Bankası (AMB)’nın uyguladığı sıkı para politikası neticesinde bir önceki seviyeye göre gerileme kaydeden enflasyon verisi 23 Şubat’ta yüzde 8,6 ile beklentilere paralel açıklandı. Faiz artışına soluksuz bir şekilde devam eden AMB, 50 baz puan artış gerçekleştirdiği toplantıda faiz oranını yüzde 3 olarak belirledi. Marjinal borçlanma oranının yüzde 3,25 olduğu Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı artış göstererek 1 Şubat’ta açıklanan verilere göre yüzde 6,6 seviyesine yükseldi. Euro Bölgesi’nin lokomotif ülkesi olan Almanya’da ise enflasyon 22 Şubat tarihinde açıklanan verilere göre yüzde 8,7 ile kısmî gerileme gösterdi. 

İngiltere ekonomisi toparlanma gösteriyor

Olumlu veri akışının yaşandığı İngiltere’de hizmet satın alma müdürleri endeksi (PMI), 3 Şubat’ta 48,7 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. İmalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) verisi de 1 Şubat’ta 47 ile olumlu gelen öncü veriler arasında yerini aldı. 3 Şubat’ta yüzde 3,7 ile beklentilere paralel açıklanan işsizlik oranı verisi, istihdam seviyesinin dengeli bir şekilde devam ettiğini gösterdi. 50 baz puanla faiz artışına devam eden İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yüzde 4 olarak belirledi. Beklentilerin altında açıklanan enflasyon verisi henüz hedeflenen aralığa gelmemiş olsa da 15 Şubat’ta açıklanan verilere göre yüzde 10,1 ile olumlu sinyal üreterek kayıtlara geçti. 

Asya piyasalarında dengeli görünüm devam ediyor

Küresel ticaretin başrol oyuncuları arasında yer alan Çin tarafında 1 Şubat’ta açıklanan Caixin imalat satın alma müdürleri endeksi (PMI) 49,2 ile beklentilerin altında kaldı. Çin enflasyon verisi düşüş göstermeye devam ederek 10 Şubat’ta açıklanan verilere göre yüzde 2,1 oranında piyasalara yansıdı. PBOC en düşük kredi faiz oranını yüzde 3,65 ile sabit bıraktı. Avusturya Merkez Bankası ise 25 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 3,35 olarak belirledi. 

Yurt içi piyasalarda faiz indirimi devam etti

TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon oranı yüzde 57,68 ile önceki seviyenin altında fakat beklentilerin hafif üstünde açıklandı. Sanayi üretimi 10 Şubat’ta yüzde –0,2 ile beklentilerin üzerinde açıklanırken işsizlik oranı yüzde 10,3 ile artış gösterdi. Olumlu sinyal üreten perakende satışlar verisi ise yüzde 21,8 ile beklentilerin üzerinde açıklandı. TCMB son yaptığı toplantısında faiz oranını 50 baz puan indirerek yüzde 8,5 olarak belirledi. Borsa İstanbul cephesinde oynaklık ciddi bir şekilde artış gösterirken, dolar/TL kuru 18,80 ortalama ile dengeli görünümünü korudu.

Doların küresel bazda dominesi devam ediyor

Daha önce de vurguladığımız üzere, altın ons tarafında yaşanan kâr satışları derinleşmeye devam ederken 1825 seviyesinin altına sarkmalar yaşandı. Sterlin ve Euro para birimleri de dolar karşısında şubat ayı boyunca değer kaybı yaşayan majör para birimleri olarak karşımıza çıktı. ABD vadelilerinde yakalanan pozitif hava kısa sürdü ve endeksler yönünü tekrar aşağıya çevirdi. Kripto tarafında ise pozitif ayrışma yaşanırken ocak ayında başlayan kısa ralli şubat ayında da devam ederek yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın