Vergi muafiyeti tüm çalışanlar için geçerli olacak

MDN İstanbul

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz Başkanlığı’nda toplandı.

Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında, asgari ücretle ilgili maddeler, değişiklik önergeleriyle yeniden düzenlendi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını düzenleyen maddenin kapsamı genişletildi. Bu çerçevede; tüm ücret ve maaş alanları da kapsayacak şekilde, 18,5 milyon memur ve işçi asgari ücret kadar kısmın vergi dışı ve damga vergisinden istisna edilmesine ilişkin önerge kabul edildi. Böylelikle; brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan alınan vergi sıfır olacak.

Asgari Geçim İndirimi kaldırıldı
Asgari ücretin vergiden muaf tutulmasının ardından, 3’üncü maddede verilen önerge ile ücretlerden ‘Asgari Geçim İndirimi’ kaldırıldı.

Gelir Vergisi Kanunu’nun 32’nci maddesi ile düzenlenen Asgari Geçim İndirimi kapsamında, asgari ücret alanların vergilendirilen ücretlerinin bir bölümü çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi, çocuk sayısı, nafaka verilenler ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sayısına göre belirlenerek çalışana geri ödeniyordu. Teklif ile maddenin yasadan tamamen kaldırılması öngörüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen bir diğer önergeyle; ücretlilerden kesintiye neden olan ‘damga vergisi’ aylık brüt asgari ücretlik bölümü vergi kapsamı dışında bırakıldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın