USNS YUMA gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçti

MDN İstanbul

Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı Askeri Deniz Ulaştırma Komutanlığı’na ait T-EPF 8 USNS Yuma hızlı nakliye gemisi, bu sabah İstanbul Boğazı’ndan güney yönüne geçerek Karadeniz seyrini tamamladı. Geçişi sırasında gemiye, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait TSCG-906 numaralı kurtarma botu ile KB-4308 numaralı SAGET botu eşlik ettiler.

Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir birlik olan Askeri Deniz Taşımacılığı Komutanlığı gemilerinde sivil denizciler görev yapmaktadır. Bu yüzden bu komutanlığa bağlı gemiler her ne kadar ABD Donanmasına ait olsalar dahi Amerikan Deniz Kuvvetleri envanterinde yer almamakta ve Amerikan savaş gemilerinin kullandığı USS (United States Ship – Birleşik Devletler Gemisi) kısaltması yerine USNS (United States Naval Ship – Birleşik Devletler Deniz Gemisi) kısaltmasını kullanmaktadırlar. Askeri Deniz Ulaştırma Komutanlığı’na ait gemiler silahsızdır.

USNS Yuma’nın Karadeniz seyri 14 Eylül Cumartesi günü başladı. Geminin yakıt ikmali için ilk planlı liman ziyareti, Gürcistan’ın Poti Limanına olacaktı ancak limandaki ticari gemi trafiğinin ve elleçleme işlerinin yoğunluğundan dolayı Amerikan gemisi, 10 saate yakın limanda bir yer açılmasını bekledikten sonra Gürcistan’dan ayrılmak zorunda kaldı.

Geminin bir sonraki durağı Ukrayna’nın Odessa limanı oldu. 19 Eylül Perşembe günü Odessa kentine gelen gemi buradan Bulgaristan’ın Varna limanına geçti. Varna’dan 22 Eylül Pazar günü ayrıldı ve İstanbul Boğazı’na yöneldi.

USNS Yuma’nın özellikleri

Amerikan silahlı kuvvetlerine ait araçların ve askerlerin nakliyesi için kullanılan USNS Yuma gemisi, katamaran tipi hızlı nakliye gemisidir.

Nisan 2017 tarihinde hizmete giren geminin dış görünümü Marmara Denizi’nde kullanılan hızlı feribotlara benziyor.

Tam yükle 2,400 ton deplasmanı olan geminin boyu 103 metre; genişliği ise 28,5 metredir. Azami 43 deniz mili hız yapabilen gemide 41 denizci çalışıyor.

Bunu Paylaşın