Ürün tanker imalatında son 10 yılın zirvesi

MDN MEDIA

Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO), ürün tankeri imalatı anlaşmalarında son 10 yılın en fazla talebinin kaydedildiğini söyledi

BIMCO, talep yükselişine rağmen eski gemilerin yeniden değerlendirilmesinin ve karbonsuzlaşma düzenlemelerinin, gelecek filo planlamasına zorluklar çıkaracağını not düştü.

2023’ün ilk 8 ayında, 10.72 milyon detveyt tonaj (DWT)’lık 140 ürün tankeri sipariş edildi. Bu, 2013’ten bu yana sipariş verilen en yüksek DWT oldu. Sipariş oranları 2001 Haziran’ında 9.6 milyon DWT ile, en düşük miktarını görmüştü. Beş yıllık düşüş trendinin ardından, aralık ayında, 2001’den bu yana görülen en büyük düşüş yaşandı. 

Sipariş düşecek ama DWT artacak

BIMCO, siparişlerdeki düşüş nedeniyle son beş yılda ortalama filo büyüme oranının yüzde 2.6 olduğunu söyledi. Teslimlerin, 2025’e kadar düşük olacağını ama 2009’dan bu yana ilk defa 8 milyon DWT’yi geçeceğini ekledi.

Eski gemilerin kullanılması filo büyümesini kısıtlayacak olsa da ürün tankeri pazarının en azından 2024’e kadar güçlü kalması bekleniyor. BIMCO, bunun armatörlerin gemilerini daha uzun süre çalıştırmaya teşvik edeceğini ön görüyor.

Eski tankerler revaçta

Rus gaz ürünlerinin ihracatına gelen kısıtlamalar, yeni alışveriş imkânları yaratırken daha eski ürün tankerlerine olan talebi de artırdı.

BIMCO, ürün tankerlerinin 11.66 milyon DWT eden yüzde 9’unun ve genel filonun yüzde 6’sının 20 yaşın üzerinde olduğunu ve özellikle sera gazı emisyon hedefleri yüzünden tekrar değerlendirmek için hazır edildiğini söyledi.

Karbonsuzlaşma görmezden gelinmemeli

Karbonsuzlaşma düzenlemelerine rağmen, sipariş edilen gemilerin sadece yüzde 16’sı alternatif yakıtla çalışan gemiler. Taşıt yakıtının 2026’da artması ön görüldüğünden dolayı BIMCO, filonun geleceğini düşünülürken karbonsuzlaşma hareketlerinin etkisinin görmezden gelinmemesi gerektiğine dikkat çekti. Karbonsuzlaşma hedefleri için filo yenilemesini ve siparişlerde yaşanacak potansiyel azalmayı dengelemenin ana zorluk oluğunu da ekledi.

gCaptain

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın