Uranyum görüşmeleri sona erdi

MDN İstanbul

AEK Başkanı Muhammed El Baradei toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, “Görüşmelerin yapıcı ve olumlu geçtiğini” belirterek, “İran’ın nükleer programı konusunda geçmişe değil geleceğe bakmak gerektiğini” söyledi. El Baradei bir soru üzerine, toplantının bugünkü son oturumunda taraflara “bir anlaşma taslağı sunduğunu ve katılımcı ülkelerin yanıtlarını 23 Ekim Cuma gününe kadar kendisine iletmesini beklediğini” bildirdi. UAEK Başkanı El Baradei taraflardan gelecek yanıtları kurumun yönetim kuruluna sunarak onaylatacağını söyledi. El Baradei ısrarlı sorulara rağmen görüşme sürecinde İran ile Fransa arasında ortaya çıkan “güven bunalımına” değinmek istemedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) ev sahipliğinde önceki gün Viyana’da başlayan, İran’ın nükleer yakıt ihtiyacını karşılamaya yönelik görüşmeler sona erdi

Nükleer yakıtın temini
Görüşmelerdeki İran heyetinin başkanı büyükelçi Ali Asker Sultaniye de toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, “Görüşmelerin olumlu geçtiğini” ifade ederek, “Toplantılarda uranyum zenginleştirme sürecini değil, ihtiyaç duydukları nükleer yakıtı nasıl temin edeceklerini görüştüklerini” bildirdi. Ülkesinin nükleer programının “barışçıl amaçlı” olduğunu yineleyen Sultaniye, katılımcı ülkelerden ABD’nin kendilerine “nükleer güvenlik ve teknoloji konularında yardımcı olacağı vaadinde bulunduğunu” söyledi.
Sultaniye bir soru üzerine sağlık sektöründe ihtiyaç duydukları izotop üretimi için gerekli nükleer yakıtı UAEK denetiminde batılı ülkelerden temin edeceklerini bildirdi. İran heyeti başkanı Sultaniye UAEK Başkanı El Baradei’nin sunduğu anlaşma taslağını inceledikten sonra gerekli yanıtı ileteceklerini kaydetti. Sultaniye gazetecilerin ısrarlı sorularına rağmen El Baradei’nin sunduğu anlaşma taslağının içeriği konusunda bilgi vermedi. UAEK’nın ev sahipliğinde önceki gün, kurumun Viyana’daki merkezinde başlayan görüşmelere İran’ın yanı sıra ABD, Rusya ve Fransa’dan diplomatlar ve nükleer enerji uzmanları katıldı.

Bunu Paylaşın