Borusan Limanı, Marmara Denizi'nin endemik canlısı pinanın korunması ve bilinirliğinin artırılması adına hayata geçirilen “Umut Pina” projesini destekliyor
Projenin önemli bir aşamasını çocuklara küçük yaşlardan itibaren çevre bilinci aşılanması oluşturuyor.
Borusan Limanı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi arasında imzalanan protokol ile üç yıl boyunca sürdürülecek proje kapsamında pinanın tanıtımı için yenilikçi teknolojilerin kullanılması, farklı yaş gruplarına hitap eden kitap, afiş, poster ve broşürler hazırlanarak 7 ili kapsayan etkinlikler düzenlenecek.
Borusan Limanı, Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Denizlerde Temizlik, Yarınlarda Umut” sloganıyla Marmara Denizi'nin mavi kalbi Gemlik Körfezi'nde bir farkındalık çalışmasına imza attı.
Bu amaçla, projeyi yürüten Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın kaleme alarak yavru bir yılan balığının denizlerdeki maceralarını, pinaların deniz ekosistemine katkılarını anlattığı Cam Balık’ın Yolculuğu Umut Pina kitabı da çocuklarla buluşturuldu.
Kısa sürede büyük bir başarı elde eden proje kapsamında, 150 kilometrelik kıyı şeridinde yapılan 300'den fazla dalışla pinalar sayılarak koruma stratejisinin çerçevesi oluşturuldu.
Bu sayede Marmara Denizi'nin tamamında pina çalışmaları başlarken, pina ölümlerine neden olan hastalıklar da araştırma kapsamına alındı. İklim değişiminin etkisiyle 2020 yılından itibaren dünya genelinde sadece Marmara Denizi’nde sağlıklı pina popülasyonu bulunuyor.
Boyu 120 cm'ye kadar uzayabilen ve 50 yıl kadar yaşayabilen büyük bir midye türü olan pina, bir saatte 6 litre deniz suyunu filtre ederek hem besleniyor hem nefes alıyor hem de denizi temizliyor. Bu sayede, deniz ekosisteminde önemli bir rol oynayarak müsilaj felaketini önlemeye yardımcı oluyor.