Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması ilk hedefine ulaştı

MDN İstanbul

Cem Seven
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği tarafından her yıl geleneksel hale gelen ve bu yıl 7’ncisi düzenlenen Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Bu yılki tasarım yarışması “Turistik Denizaltı Tasarımı’’ konsepti ile gerçekleştirilirken, geçen yıllardan farklı olarak 4’üncü ve 5’inci projeler de ödüle layık görüldü. Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, yarışmayı 7 yıldır düzenlediklerini belirterek, “Bizler 2012 yılında bu yarışmaya başlarken kendimize bir hedef koymuştuk. Hedefimiz, yapacakları çalışmalarla sektörün önünü açacak genç arkadaşlarımızı ortaya çıkarmaktı. Yıllar geçtikçe görüyoruz ki yarışmamız ilk hedefine başarıyla ulaşmış,” dedi. Geçen 6 yılda, yarışmada derece elde eden ve edemeyen birçok yarışmacının sektörde aktif olarak çalışmaya başladığına; bu yılsa 37 öğrencinin 18 farklı projeyle yarışmaya katıldığına işaret eden Seven öğrencilere seslenerek, “Derece elde etseniz de etmeseniz de burada bulunmanın faydalarını daha önce birçok arkadaşımızın gördüğü gibi sizin de göreceğinizden eminim. Yarışmada birinci olan projeye 40 bin TL, ikinci olan projeye 20 bin ve üçüncü olan projeye 10 bin TL ödül veriyoruz. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl gelen denizaltı tasarımlarımızda jüri üyelerimiz üç yerine beş projenin ödüllendirilmesi konusunda görüş bildirdiler. Toplamdaysa yarışmacılara 78 bin TL tutarında ödül takdim edeceğiz,” diye konuştu.

2019’un konusu: 25 Metre
ve Üzeri Motor Yat Tasarımı

Yarışmanın zorluk derecesinin artırıldığını belirten Seven, “Bu yıl jüri üyelerimiz yarışmamızın zorluk derecesini bir kademe daha yükseltti. Yarışma konusunu denizaltı olarak belirleyip, jüriye sunulan tasarımların hepsinde mühendislik hesaplamalarına yer verilmesi ve projelerin Türk Loydu denizaltı tanımlamasına uyması istendi,” dedi.
Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği 7’nci Ulusal Gemi ve Yat Tasarım Yarışması’nın birincilik ipini Maltepe-Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliği sonucunda ‘Orka’ isimli proje göğüslerken, ikinciliği ‘Çakal’ adlı proje ile Yıldız Teknik Üniversitesi aldı. Üçüncülük ödülüne ise İstanbul Teknik Üniversitesinden ‘Amber’ isimli proje uygun görüldü. 2019 yılında yapılacak yarışmanın konusu ise ‘25 Metre ve Üzeri Motor Yat Tasarımı’ olarak belirlendi.

Kilogram başı ihracat
değeri 3,48 dolar

Konuşmasında sektörün güncel durumuna da değinen Seven, denizcilik sektöründe kilogram başı ihracat değerinin toplam yapılan ihracata oranla ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyen Seven, “Sektörümüzün kilogram başına ihracat değeri yaklaşık 3,48 dolardır. Yanlış hatırlamıyorsam ülkemizin ortalaması ise yaklaşık 1,5 dolar seviyelerindeydi. Bizim hedefimiz yaklaşık 3,5 dolarlık kg başı ihracat değerimizi daha yukarılara çıkarmak. Ar-Ge, teknoloji ve inovasyonla ürünlerimizin kilogram başı ihracat değerini artırabiliriz. Bu tarz organizasyonlar belirlenen hedeflere ulaşma konusunda büyük önem arz ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bunu Paylaşın