Ukrayna’da mahsur kalan denizciler için çağrı

MDN MEDIA

30’dan fazla denizcilik kuruluşu ve şirket, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’ne Ukrayna limanlarında mahsur kalan 331 denizci ve 62 geminin derhâl serbest bırakılmasına öncelik vermeye çağırdı.

Savaşın başlangıcından bu yana, uluslararası denizcilik topluluğu sürekli olarak mahsur kalan denizcilerin derhâl tahliye edilmesi çağrısında bulunuyor. 12 ay önce, 2 binden fazla denizciden oluşan mürettebata sahip 112 gemi, Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki Ukrayna limanlarına yanaşmıştı. 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), bugün, aralarında Odessa ve Mariupol’un da bulunduğu dokuz limanda 62 gemide 331 denizcinin mahsur kaldığını açıkladı.  

Sektör kuruluşları, mahsur kalan denizcileri güvenli bir yere geri döndürmek için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulurken BM Genel Sekreteri António Guterres’e de açık bir mektup gönderdiler.  

Mektupta, “Denizcilerimiz endüstrimizin kalbidir ve unutulamazlar. 12 aydır kontrollerinin çok ötesinde bir krizin içindeler. Hayatları pahasına iş yapmaya zorlanmaları kabul edilemez,” ifadeleri kullanılıyor.

Denizcilerin, Karadeniz Tahıl Koridoru’nu gerçekleştirmek ve dünyanın hayati öneme sahip tahıl teslimatlarını almaya devam etmesini sağlamak için kahramanca çalıştığının vurgulandığı mektupta, “Türkiye’nin Ukrayna ve Rusya arasında başarıyla arabuluculuk yaptığı Karadeniz Tahıl Koridoru’ndaki Birleşmiş Milletler’in görevini ve sizin liderliğinizi tanıyor ve kutluyoruz. Bu sayede Ukrayna’dan en çok ihtiyaç duyulan gıdaların kritik toplumlara sevkiyatlarının güvenli bir şekilde geçişine izin verdildi ve fiyatlarının kontrolden çıkması engelledi. Karadeniz Tahıl Koridoru’nun devam eden başarısını desteklemeye kararlıyız, ancak bu, masum denizcilerin hayatları pahasına olamaz. Şimdi harekete geçilmesi gerekiyor,” açıklaması yapıldı.

Denizcilerinin hayatlarının riske atılamayacağının belirtildiği mektupta, “Denizcilerimiz olmasaydı, hayati öneme sahip tahıl sevkiyatlarının Ukrayna limanlarının dışına taşınması mümkün olmazdı. Denizcileri ve gemilerini tahliye etmenin zorlukları olsa da yine de birinci öncelik olmalıdır. Aksi takdirde denizcilerimizin hayatını riske atmış oluyoruz ve bu kabul edilemez,” denildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın