TVK, İtalyanlardan iki büyük sipariş aldı

MDN İstanbul

Yüzde ellisi, dünyanın üçüncü büyük özel sermaye fonu ABD’li Carlyle Group’a satılan TVK Tersanesi paslanmaz çelik kimyasal tankerlerde uzmanlaşmayı seçti. İtalyan Finbeta şirketinin kurucusu Bertani tarafından kapsamlı bir araştırma sonucunda paslanmaz çelik kimyasal tanker siparişleri için seçilen TVK Tersanesi firmanın 9 400 dwt’lik iki büyük siparişini aldı. TVK CEO’su Can Topsakal, çok zor ve ince bir işçilik isteyen bu siparişler için özel bir imalat atölyesine sahip olduklarını ve ayrıca 4 900 dwt’lik 10 adet paslanmaz çelik tanker inşa etmeyi planladıklarını, bunları da büyük olasılıkla İtalyanlara satacaklarını açıkladı. Paslanmaz çelik kimyasal tanker üretimine uzman bir kadronun detaylı araştırmaları sonucunda bu alanda bir açık olduğunu gördükleri için girdiklerini söyleyen Topsakal, eğer öngördükleri gibi yılda 10 gemi inşa edebilirlerse cirolarını 2011’de 300 milyon dolara çıkarabileceklerini belirtti.

Paslanmaz çelik kimyasal tanker yapımını niş alan olarak seçtiklerini belirten TVK CEO’suCan Topsakal, İtalyan Finbeta şirketinden iki büyük sipariş aldıklarını açıkladı

“Son yıllarda çok sayıda tersane kuruldu ve çok sayıda gemi inşa edildi. Önümüzdeki yıllarda artık kuru yük gemisi sipariş eden kimse olmayacak ve birçok tersane çok zor duruma düşecek. Tersaneler bir konuda uzmanlaşarak yılda bir değil çok sayıda gemi inşa edip efektif olabilirlerse ayakta kalabilecekler” diyen Topsakal, tersanedeki kızak sayısını 6-7’ye çıkaracaklarını, stratejilerinin ise çok gemi yapıp az karla satarak çok ciro yapmak olduğunu ve kısa bir süre içinde de özellikle ortaklarının isteği üzerine Yalova veya Kocaeli Serbest Bölgesi’nde yeni bir tersane almak istediklerini açıkladı.
“Bütün personelimle çok iyi ilişkilerim var. Herkes beni sever, sayar ve projelerime inanır. Çok zorlandığımız günler oldu ama birlik içinde hepsini aştık” diyen Topsakal başarısını ise ekibiyle kurduğu iyi ilişkilere bağlıyor. Borsa yatırımcısıyken, yerel sektör yatırımcısı olan Can Topsakal ayrıca, zor günlerinde kendilerine destek olan Credi Europe’u diğer bankalardan ayrı tuttuğunu ve mümkün olduğunca kredilerini yine bu bankadan kullanacaklarını, kadirşinaslığa önem verdiğini anlatıyor. Can Topsakal’ın tüm bu olumlu gelişmeler içinde en büyük korkusu ise dünyada yaşanmakta olan finans krizi nedeniyle müşterilerinin kredi bulamama olasılığı.

Bunu Paylaşın