TURMEPA’dan Van Gölü için seferberlik

MDN İstanbul

Hopa’dan İskenderun’a kadar uzanan 8 333 kilometrelik kıyıyı yaşatma çalışmaları yapan TURMEPA, Van Gölü’nü de kurtaracak

DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın, Avrupa’nın beşinci büyük gölü “Van Denizi” kıyılarını temizlemek üzere düzenlediği “Van Denizi’ni Yaşatalım” kampanyası büyük ilgi gördü.  Denizden 1 648 metre yükseklikte olan ve “Doğu Anadolu’nun denizi” olarak da adlandırılan Van Gölü’nün yaşaması için 9 Mayıs başlangıç tarihi oldu. Van Gölü’nün kirliliğine dikkat çekmek, özellikle çocukları ve gençleri denizler ile kıyıların korunması konusunda bilinçlendirmek için bir dizi etkinlik gerçekleştiren dernek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik himayesinde, TURMEPA Onursal Kurucu Başkanı Rahmi M. Koç, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Erol Yücel,  DTO Meclis Üyesi Cengiz Kaptanoğlu, TURMEPA’nın yönetim kurulu üyeleri, tanınmış işadamları, Denizcilik Müsteşarlığı bürokratları ve gazetecilerden oluşan 250 kişilik grupla Van’a adeta bir çıkartma yaptı.

Dernek olarak yürütülen “Sınırsız Mavi” projesi kapsamında Van’daki ilköğretim okullarında düzenlenen “Hayalimdeki Van Gölü” adlı resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında başarılı olanlara ödülleri de 9 Mayıs’ta düzenlenen törende verildi. Gölün temizliği konusunda insanları bilinçlendirmeye çalışan TURMEPA, iki yıldır kıyı şeritlerindeki ilköğretim okulu öğrencilerine verdiği “denizlerin korunması”yla ilgili eğitimi Vanlı öğrencilere de verdi. “Sınırsız Mavi” projesiyle 105 bin Vanlı öğrenci bilinçlendirildi. Ayrıca TURMEPA tarafından yaptırılan deniz süpürgesi Van’a armağan edildi.

Karlı dağlarla çevrelenen yaklaşık 4 000 kilometrelik Van Gölü’nün maviliğinde konuşan DenizTemiz Derneği/TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Avrupa’nın beşinci büyük gölü olan Van Gölü’nün bilinçsiz yapılaşma, atıklar ve çevre kirliliği nedeniyle kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Acilen önlem alınmazsa, 10-15 yıl sonra artık Van Gölü’nün özel balığı inci kefalinin soyunun tükeneceğini dile getiren Cerrahoğlu, “Bölgede, tarihi, turistik ve ekolojik anlamda büyük bir zenginlik yaratan Van Gölü, acil önlemlerle kurtarılabilir. İşte bu nedenle dernek olarak, kıyı şeritlerimizin yanı sıra Van Gölü’nü de kapsamımız altına aldık. Çünkü Van Gölü’nü yok eden de biz insanlarız, yok olmasını önleyebilecek olan da biziz” dedi. Bakan Hüseyin Çelik ise, “Yaşar Kemal’in dediği gibi dünyanın en güzel mavisine sahip Van Gölü’nü yaşatacağız” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın