‘Sorunun tespitine yönelik araştırma içindeyiz’

MDN İstanbul

Marmara Denizi’nin çeşitli bölgelerinde şubat ayından bu yana etkili olan müsilaj (deniz salyası) şiddetini artırıyor. Erdek Körfezi’nde müsilajın su üzerinde oluşturduğu tabaka, ölçüm cihazının sualtına inmesine izin vermezken, Belediye tarafından temizlenen İzmit Körfezi yeniden müsilaj ile kaplandı. Körfez ilçesi Yarımca Sahili’nde deniz yüzeyinde bulunan tabaka, sahil boyunca etkili oldu.

Deniz dibindeki ekosisteme zarar veren müsilaja martıların ve balıkların da saplandığı gözlendi.

Türkiye’nin denizlerinin ve suyollarının korunması, kirlenmesinin önüne geçilmesi gibi konularda çeşitli faaliyetler yürüten Deniz Temiz Derneği/TURMEPA’ya müsilaj ile ilgili çalışmaları hakkında sorularımızı yönelttik. Deniz Temiz Derneği/TURMEPA Kurumsal İletişim Departmanı açıklamaları takip ederek sorunun tespitine yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Bugüne kadar görülmemiş farklı bir konuyla karşı karşıya olduklarını belirten TURMEPA, Dernek olarak akademisyenlerle görüştüklerini, sorunun tespitine yönelik araştırma içinde oluklarını ancak şu an için çözüme yönelik Dernek olarak ellerinden gelen bir şey olmadığını açıkladı. Deniz salyasının nasıl toplanması gerektiği konusunda çalışmalar yürüten TURMEPA, ”Çok yeni ve bugüne kadar görülmemiş farklı bir konu” olarak adlandırdığı müsilaj için bilgilendirici bir metin hazırlıyor.

TURMEPA’nın İstanbul Boğazı’nda aktif olarak faaliyet gösteren deniz süpürgeleri bile sadece denizin yüzeyini topladığı için dibe batan salya konusunda faydalı olamıyor. Bu nedenle nasıl adımlar atılması gerektiğini takip eden TURMEPA, çözümün bir parçası olabilmek adına ne tür teknolojilerin kullanılabileceğini de araştırıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın