Türkoğlu Manş Kanalı’nı geçen en genç yüzücü olmak istiyor

MDN İstanbul

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi olan 21 yaşındaki Aysu Türkoğlu, bir sporcu olarak dünyada en zorlu kanallardan biri olan Manş Kanalı’nı en genç geçen Türk sporcu olmak ve kendisinin ve Türkiye’nin adını tarihe yazdırmak istiyor.

14 senelik birikimi ve şu anda devam etmekte olan yüzme kariyeriyle Aysu Türkoğlu, bu ayın son günlerinde hedefine ulaşmayı planlıyor.

Manş’ı geçme idealinden vazgeçmeyen Aysu Türkoğlu bu yıl ATM Yatçılığın sponsorluğunda, antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan ile hazırlıklarını sürdürüyor.

Temmuz ayının 28 ile 31’i arasındaki zaman diliminde hava ve deniz şartlarının yüzmeye uygun olduğu günde Aysu’nun, Manş geçişini yapması bekleniyor.

Manş geçişi, “açık deniz yüzücülerinin Everest”i olarak kabul ediliyor
Manş Kanalı WOWSA’nın (World Open Water Swimming Association) seçmiş olduğu 7 ocean geçişlerinden biri. 7 ocean olarak adlandırılan bu zorlu deniz parkurları arasında Manş (İngiltere-Fransa), Cook Strait (Yeni Zelanda), Catalina (ABD), Cebelitarık (İspanya-Fas), Molokai (Hawaii), Kuzey Kanalı (İrlanda-İskoçya), Tsugaru (Japonya) yer alıyor. Manş, İngiltere ile Fransa arasındaki kuzey denizinin aktığı kanal. Bu mesafe kuş uçuşu 36 kilometre ancak 12 saatte bir oluşan gelgitten dolayı yüzen kişinin hızına göre 40-42 kilometre uzunluklarına gelebiliyor. Su sıcaklığı yaklaşık 13-17 derece civarı. Kanalı yüzerek geçerken bir gözlem teknesi sporculara geçiş süresince eşlik ediyor, aynı zamanda geçişi yaparken tekneden besin desteği de alınıyor. Channel Swimming Association’ın belirlediği kurallar gereği yüzücünün tekneye dokunması ve termal koruyucu gibi yüzmeyi kolaylaştıran mayolar giymesi yasak. İlk kanal geçişi, 24 Ağustos 1875’te Yüzbaşı Matthew Webb tarafından 21 saat 45 dakika içinde gerçekleşmiş.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın