TÜRKİYE’NİN İLK DENİZ TİPİ MOTORUNU ‘TAIS MOTOR’ ÜRETECEK

MDN İstanbul

DÜNYA BASININDA İlk kez MarineDeal News’te!
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, oluşturdukları Turkish Associated International Shipyards (TAIS) girişimi çerçevesinde Türkiye’nin Deniz Savunma alanındaki ilk yerli ve milli deniz motorunu ‘TAIS Motor’un üreteceğinin müjdesini MarineDeal News aracılığıyla duyurdu!
Son yıllarda Türkiye’de, deniz savunma sanayini ‘yerli ve milli’ hale getirmek için Savunma Sanayi Müsteşarlığı öncülüğünde çok önemli projeler başlatıldı. Milli Gemi ‘MİLGEM’ projesi ile hız kazanan bu projeler, askeri tersanelerin yanında özel sektör tersanelerinde de askeri gemilerin inşasına başlanmasıyla önemli bir aşama kaydetti. Yerli katkı oranını artırmak için yapılan çalışmaların arkasında Türk Deniz Kuvvetleri’ni dışa bağımlılıktan kurtararak yüzde 100 yerli askeri gemiler üretmek bulunuyordu.

Savunma Sanayi alanında üretim lisansı ile birlikte yeterli birikim ve tecrübeye sahip 5 özel sektör tersanesinin bir araya gelerek oluşturduğu Turkish Associated International Shipyards (TAIS) bu kuvvetin gelişimini hızlandırmak adına tarihi bir karar aldı. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, TAIS MOTOR fabrikasını kurma kararı aldıklarını belirterek, askeri gemilerin ihtiyacı olan deniz tipi ‘yerli ve milli motor’ üreteceklerinin müjdesini verdi.

“Özel sektör tersaneleri adına, Türk gemi inşa sanayinin son yıllardaki gelişimini çok değerli buluyorum. Turkish Associated International Shipyards (TAIS), askeri deniz platformları üretim lisansına sahip özel sektör tersaneleri; ADİK, Sedef, Sefine, Selah, İstanbul Tersanesi bir araya gelerek TAIS adı altında bir konsorsiyum olarak kurduk. TAIS’i kuralı, ilk fikir aşamasından bu yana aşağı yukarı 1,5 yıl oldu diyebiliriz. Fikir olgunlaşmadan evvel ilk düşüncemiz şuydu; ‘Yerli değerlerimiz olan Aselsanımız, Havelsanımız var… Biz de güç birliği ile askeri gemi inşa sanayinde yerli, ancak uluslararası bir marka niye yaratmıyoruz ki?’ dedik.

Savunma Sanayimiz için askeri proje üretim lisansına sahip özel sektör tersaneleri ile görüşmelere ilk başladığımızda 8 tersanemiz davet edildi. Şu an konsorsiyuma dahil 5 tersane ile birlikte Dearsan, Desan ve RMK tersanelerimiz de davet edilmişti. Ancak bu davete 5 tersanemiz katıldı ve uzun toplantılar sonucunda mevcut üyelerle TAIS konsorsiyumu kuruldu. Biz Türklerde, kollektif hareket etme, özellikle ticari alanlarda zordur. Bunu dikkate alarak tüm olasılıkları değerlendirdik ve işleyişin nasıl olacağını baştan açıkca belirledik. Bir düşünce birliği ile herkesin eşit olduğu bir sistem kurarak, Türkiye için çok değerli bir adım attık. Şimdi, hep birlikte daha da güçlüyüz.

TAIS’in amacı; Türkiye’nin deniz platformları üreticisi olarak özellikle uluslararası savunma sanayi alanında bir dünya markası olmak. Bu 5 tersane münferit olarak Türk Deniz Kuvvetleri’ne gerçekleştirdikleri askeri projelerde çok önemli başarılara imza atmıştır. Bu portfolio şimdi, bir arada ve ortak hareket ediyor. Bu kuvvetle bir ihaleye girildiğinde ya da ulusal veya uluslararası bir fuara TAIS çatısı altında katıldığımızda elimiz eskisinden çok daha güçlü. Bunu ortak hareket ettiğimiz yurt içi ve yurt dışı ihalelerinde açıkça görebiliyoruz. Ürettiğimiz çeşitliliğe bakıldığında bu fark ediliyor, sahip olduğumuz üretim kataloğu bunun en önemli ispatıdır. Türk Deniz Kuvvetlerimiz bu alanda en kuvvetli referansımızı oluşturdu. Koleksiyondaki çeşitliliğe bakıldığında gurur verici bir tablo ortaya çıkıyor.

Ayrıca; TAIS ile yurt dışı ve yurt içi ihalelere ortak olarak teklif vermeye de başladık. Bu ihalelere Grup’tan bazen bir firmamız teklif verdi, bazen iki firmamız, MİLGEM ‘İ’ Sınıfı’nda olduğu gibi 3 tersane beraber girdiğimiz ihaleler oldu. Burada tekel olma hadisesinin olmadığını haklı gerekçeleriyle İdaremiz’e anlattık. Tabii ortak hedef koyunca rekabetin bir kısmını azaltmış olduk. Önceden, her tersane münferiten aynı ihaleye giriyorduk, artık iki veya üç firma yarışıyor, böylece sayıyı düşürmüş olduk. Çok sayıda firmanın girdiği ihalede kazanan da sevinemiyordu, artık kaybeden de üzülmüyor.

Bu 5 tersane olarak kurduğumuz TAIS Pazarlama A.Ş. ise uluslararası pazarda tüm tanıtım faaliyetlerimizi tek elden yürütecek firmamız. Yurt dışı ihalelerde de TAIS olarak birlikte ortak hareket edeceğiz. Özellikle yurt dışında ülkemize güçlü bir marka yaratmak istiyoruz. Yabancı bir ihalede elimizi güçlendiren çok zengin çeşitliliğe sahip bir kataloğumuz oluştu. Hepsi üretilmiş, kanıtlı işler olduğundan projeleri kazanma şansı da arttı.

TAIS olarak uzun soluklu ana stratejimiz bu markamız ile bu alanda kalıcı olmak. Askeriyede olan en üst standartlara eriştik. Kendi Deniz Kuvvetlerimiz’e savaş gemisi yapıyoruz, artık çıta yükseldi ve uzmanlaştık. Zaman hızlı geçiyor ve aramızda 14 yıldır bu alana hizmet eden tersanelerimiz var. Arka arkaya gemi teslimleri yaparak özellikle yurt dışı için referanslarımızı artırdık. Daha iyisini yapabilme kabiliyetimiz buna paralel daha da artacak. Şunu unutmayalım, kadro kurmak çok kolay değil, bu kadroları kaybetmemeye özen göstereceğiz. TAIS olarak ana konseptlerimizden biri de bir ihaleye girip kazandığımızda önceliği işi olmayana, elinde projesi olmayana, daha müsait olana yönlendirmek.”

‘Hedef yüzde 100 yerlilik’
Askeri gemilerin önceden yurt dışından yüksek fiyatlara alındığına dikkat çeken Metin Kalkavan, yerli üretimle ülkemize çok ciddi tasarruf sağlandığını ifade ederken, yüzde 68’lere ulaşan yerlilik oranını yüzde 100’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

“Askeri projelerde yer alarak bu tip nitelikli projeleri yapabilecek yüksek kabiliyet kazanıyoruz. Üstelik bu gemileri makul bir kâr marjı ile yapmaya çalışıyoruz. Günümüzde yerlilik oranında yüzde 68’leri zorluyoruz. Türk denizcilik sektörü olarak tüm yan sanayi üreticilerimiz vasıtasıyla hedefimiz, yerli katkı oranını yüzde 100’e çıkarmak.

Bu haberi de ilk MarineDeal News ile kamuoyuna duyuralım, ilk defa sizinle paylaşıyorum. Bu beşli konsorsiyum ile Türkiye’nin ilk yerli ve milli deniz tipi motorlarını ve yan unsurlarını üretmeye karar verdik. TAIS MOTOR fabrikasını kuruyoruz. Savunma Sanayimiz’in, Deniz Kuvvetlerimiz’in ihtiyaçları doğrultusunda deniz tipi motor ihtiyacını da, yüzde 100 yerlilik hedefine ulaştırmak amacındayız. Tek sahibi olacağımız kendi dizaynımız, kendi yerli markamızla, 2 bin ila 10 bin kW arasında ana makine ve yardımcı makineler TAIS MOTOR tarafından üretilecek.  Özellikle, Savunma Sanayi projeleri kapsamında, askeri projelerin stratejik ihtiyacına cevap vermek üzere bu kararımızı aldık. Çalışmalarımızı uzun zamandır sürdürüyorduk. Türkiye’nin deniz motorlarında çok ciddi talebi var, bu oluşum başta milli üretimimiz olan tüm askeri deniz platformlarının inşası için kuruldu. Önceliğimiz milli savunma projelerimizde yerlilik oranını artırmak olacak. Bu ülke olarak gerek devletimizin tüm kurumları, milletimiz, sektörümüz, mühendisimiz kısaca insanımız için bir kazanım. Özel sektör üreticilerimizin de istifade edeceği bir atılım. Bu üretime karar vererek askeri projelerdeki ihtiyaçlarımız ile birlikte özel sektör üretimi yat, feribot, balıkçı ve benzer deniz araçlarımızda, üretimde yerlilik oranımızı da yüzde 100’e çıkartacağız. Bu büyük organizasyon yapısını da Yalova’da kuracağız.

Büyük vizyonla sürdürülebilir gücü yaratmak, deniz gücümüzde her türlü unsuru yapabilme yetisini ülkece elde tutmak; TAIS ile attığımız bu güçlü adımla, işte bu değerleri yaratmaya çalışıyoruz. TAIS MOTOR ile gelecek neslimize, torunlarımıza güçlü bir hikâye daha yazıyoruz.”

 

Bunu Paylaşın