Türkiye’nin ‘engel’ tanımayan sporcuları

MDN İstanbul

Sınır tanımayan engelli sporcularımız, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Türkiye Yelken Federasyonu işbirliğiyle bu yıl 3’üncü kez düzenlenen Bedensel Engelliler Yelken Türkiye Şampiyonası’nda büyük bir performans sergilediler. Zorlu deniz ve hava şartlarında 7 ilden 20 bedensel engelli sporcunun yarıştığı ve Mersin Tenis Yelken ve Yüzme İhtisas Spor Kulübü tesislerinde gerçekleşen Şampiyona’da Hansa Kadınlar kategorisinde Miray Ulaş, Hansa Genç Erkekler kategorisinde İbrahim Halil Köseler ve 2.4 MR Sınıf kategorisinde ise Hasan Hüseyin Akbulut birinci oldu.
Başta su sporları olmak üzere ülkemize birçok branşta madalyalar kazandıran bedensel engelli sporcularımız, elde ettikleri başarılarda sınır tanımıyorlar. Bedensel engelli milli sporcularımız, 2018 yılından şu ana kadar katıldıkları uluslararası şampiyonalarda 80 altın, 88 gümüş ve 78 bronz olmak üzere toplamda 246 madalya kazanarak tarihi bir başarı elde ettiler.
Dünyadaki ilk engelli sualtı tüpsüz dalış rekorunun sahibi 2014 yılında 22 metreye gerçekleştirdiği dalışla Cem Esmeray olmuştu.
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Spor Kulübü Üyesi Engelli Sporcu Esmeray, Antalya’nın Kaş ilçesi Çukurbağ Yarımadası İnceboğaz açıklarında uluslararası gözlemcilerin eşliğinde 22 metreye dalarak dünyada ilk kez tescilli “bedensel engelli” tüpsüz dalışı gerçekleştirmişti.
Doğuştan iki kolu olmayan, 5 yaşında başladığı yüzmede, paralimpik yüzme sırt üstü kategorisinde Avrupa ve Dünya şampiyonluğu kazanan 16 yaşındaki Sümeyye Boyacı, azmin başarıya dönüşmesinde somut örneklerden bir tanesi. Eskişehir’de yaşayan Boyacı, iki kolu olmadan ve kalça kemiği çıkık bir şekilde doğdu. İlkokul eğitimini özel bir okulda alan Boyacı, ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. 4,5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başlayan Sümeyye Boyacı, yüzmeye de 5 yaşında başlarken kısa sürede kazandığı altın madalyalar ile tüm engellilere ilham kaynağı oldu. Milli yüzücü Sümeyye Boyacı, İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 2018 Avrupa Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda kadınlar 50 metre sırt üstünde 45,21’lik derecesiyle ilk sırada yer alarak altın madalya kazandı. Brezilya’nın Sao Paulo kentinde yapılan Açık Su Paralimpik Yüzme Dünya Şampiyonası’nda ise sırt üstü yarışlarda 45.92’lik derecesiyle Dünya Şampiyonu oldu.
Diğer taraftan yüzme alanında önemli başarıları imza atmış bir diğer sporcumuz ise Şevval Tekin. Tekin, Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Avrupa Açık Yüzme Şampiyonası’ndan 1 altın, 2 gümüş olmak üzere 3 madalyayla döndü.
Bedensel engelli milli yüzücü Beytullah Eroğlu, 2017’de düzenlenen Dünya Bedensel Engelliler Yüzme Şampiyonası’nda, kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğunu elde etmişti. Eroğlu, uluslararası yarışmalarda 34’ü altın, 24’ü gümüş ve 9 tanesi de bronz olmak üzere çeşitli madalyalar kazandı.
Bunu Paylaşın