Türkiye-Yunanistan görüşmelerinde ikinci perde

MDN İstanbul

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan Savunma Bakanlıkları heyetleri arasında güven artırıcı önlemler başta olmak üzere Ege Denizi’nde işbirliğini geliştirmek maksadıyla icra edilen görüşmelerin ikincisinin, 17-21 Haziran tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

İlki, 20-25 Mayıs tarihlerinde Atina’da, Türkiye ve Yunanistan Savunma Bakanlıkları heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Apostolakis, ‘‘Güven artırıcı önlemlerin uygulanmasıyla Ege’deki gerginliği azaltmayı başaracağız ve bir kaza veya kontrol dışına çıkabilecek bir sıcak temas olayı için endişeleri ortadan kaldırabileceğiz” demişti.

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri gerekçe göstererek bugün Yunan Dışişleri ve Savunma Konseyini (KYSEA) topladı. Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulunan Çipras, “Türkiye’nin (Güney) Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinde sondaj yaptığı teyit edilirse, Yunanistan ve GKRY, AB’den Türkiye’ye yaptırım uygulamasını isteyebilir” dedi.

Çipras ayrıca, Yunanistan ve GKRY’nin, AB’nin desteğiyle güçlü bir konumda olduğunu savunarak, “Yunanistan veya GKRY’nin egemenlik haklarının çiğnenmesi halinde bunun sonuçlarının olacağı” tehdidinde de bulundu.

Bunu Paylaşın