Türkiye yenilenebilir enerjide vites yükseltiyor

MDN İstanbul

İngiltere merkezli ELL şirketi tarafından organize edilen 6. Rüzgar ve Güneş Enerji Forumu 16 Haziran 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Foruma katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Direktörlüğünden bürokratlar,  rüzgar ve güneş enerjisi sektörünün önde gelen kuruluşları, yabancı uzmanlar ve sektör profesyonelleri Türkiye yenilenebilir enerji sektörünün gelişimi ile güncel konular üzerine verimli bir tartışma ve diyalog imkanı buldu.

Özellikle Avrupa’da son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilginin artmasıyla sektöre sağlanan gelişmiş teknolojik imkanlardan Türkiye’nin ne ölçüde yararlanabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunan katılımcılar,  sektörün tamamını kapsayan master plan eksikliğinin hızlı bir şekilde giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Forumun ana gündem madddeleri; düzenleyici çevre ve yatırım ortamı, güneş enerjisi piyasasındaki gündem konuları ve uygulamada karşılaşılan zorluklar, rüzgar enerjisi finansmanı ve uygulama sorunları, dalga enerjisinde gelecek beklentileri, denizde kurulabilecek rüzgar ve güneş enerjisi sistemleri, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitlendirme faaliyetleri, Türkiye’den iyi uygulama vaka çalışmaları ve diğer Avrupa ülkelerinde enerji sektörü, özelleştirmeler ve yenilenebilir enerji teknolojileri gibi son dönemde yenilenebilir enerji sektöründe üzerinde durulan konular oldu. Foruma katılan uzmanların ortak görüşü Türkiye’nin düzenlemeler ve yönetmelikler konusunda yapacağı iyileştirmelerle önümüzdeki yıllarda yenilenebilir enerji sektöründe doğal kaynaklarını daha etkin kullanarak enerji ihtiyacının önemli bir kısmını  rüzgar ve güneş enerjisinden karşılayabileceği yönünde oluştu. 

“Türkiye Avrupa’nın lideri olacak”
İngiltere merkezli Shakespeare Enerji Hukuk firmasından Yenilenebilir Enerji Direktörü Neil Budd forumda yaptığı sunumda “Türkiye yakın gelecekte Avrupa’nın en büyük yenilenebilir piyasası olacak” diyerek sektörün önümüzdeki yıllarına ilişkin önemli bir vizyon çizerek çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

“2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin yenilenebilir enerji gücüne rüzgarda 20, hidrolik enerjide 34, güneşte ise 5 gigavat kurulu güç ekleyecek. Bu perspektiften bakıldığında yerel ve uluslararası enerji oyuncularının yatırım ortamının geliştirilmesi gerekir. İngiltere ve İspanya gibi ülkelerin yaşadığı yenilenebilir enerjiye geçiş sürecindeki kötü tecrübelerin Türkiye’de yaşanmayacağına inanıyorum. Daha şeffaf piyasa ve lisanslama süreçlerinin kısaltılması sonucunda, yatırımcı ve elektrik tüketicisi için güven ortamı devam edecektir.”

Siemens Rüzgar Enerjisi Teknik Satış Müdürü Bilgehan Yaşacan forumda yaptığı konuşmada Türkiye’deki alım garantisine dikkat çekerek, “Türk lirası Amerikan doları paritesindeki değişikliğine rağmen, 10 yıllık alım garantisi yatırımcıya güven veriyor” diye konuştu. 

“Yenilenebilir enerji sektöründe dünya devleri Türkiye’ye yatırım yapıyor. Lisanssız üretim konusunda hem güneşte ve hem de rüzgarda önemli planlamalar yapıldığını görüyoruz. Siemens olarak Türkiye’deki yenilenebilir enerji piyasasına odaklandık. Lisanslamadaki uzun süreçlere rağmen, elektrikte alım garantisinin 10 yıllık olması ve devlet güvencesinin bulunması yatırımı kolaylaştırıyor. Enerji çeşitliliği konusunda Türkiye’nin yelpazesi önümüzdeki yıllarda oldukça büyüyecek.”

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın