‘Türkiye MarineLine kaplama yapma konusunda dünyanın en iyisi’

MDN İstanbul

MarineLine Türkiye Müdürü Koray Karagöz şirketlerinin ülkemizdeki gelişim sürecini, piyasadaki hakimiyetlerini ve gelecek beklentilerini MarineDeal News okuyucuları için değerlendirdi


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Advanced Polymer Coatings firması bünyesindeki MarineLine’ın Türkiye’deki işlemlerine 2001 yılında başladığını söyleyen Karagöz, “2004 yılında ben çalışmaya başladım. 2006 yılında MarineLine Türkiye kuruldu. 2009 yılında endüstri departmanını açtık. Bu kaplama malzemesi aynı zamanda endüstride de kullanılabiliyor. Termik santrallerde ve uygulama tankları gibi ürünlerde kullanılabiliyor. 2016 yılında Gebze’de uygulama merkezimizi açtık. 2021 Ocak ayında ise denizcilik ve endüstri bölümlerimiz ikiye ayrıldı. Denizcilik MarineLine Türkiye olarak devam ediyor, endüstriyi de KRY Denizcilik adında açtığımız ayrı bir şirket üzerinden devam ettiriyoruz. Denizcilik sektöründe enspektör, ısıl işlem ve ofis personelimiz olmak üzere toplamda 14 kişiyiz. Endüstrideyse satış ve pazarlama bölümü girdiği için orada 26 kişiyiz. Toplamda iki firma 40 kişilik bir ekip. Endüstride termik santrallere çok çalışıyoruz. Depolama tankları yapıyoruz. Kara taşımacılığındaki konteynerlerin kaplamalarını çok yapıyoruz. Korozyona uğrayan her alanda çalışıyoruz.” dedi.


Çalışmaları hakkında da konuşan Karagöz, “Şimdiye kadar 565 tane denizcilik projesi, 324 tane endüstri projesi yaptık. Sayılar yakınlaştı ancak metrekare olarak denizcilik sektörü işlerimizin yüzde 70’ini oluşturuyor. Endüstrinin kâr marjı daha yüksek oluyor. Gebze’de 1800 metrekare kapalı alanımız var. Ayrıca sahada da çalışıyoruz.” diye konuştu.


‘5 milyon metreküp kaplama gerçekleştirdik’


MarineLine Türkiye’nin sadece Türkiye’den sorumlu olmadığını belirten Karagöz, “Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Rus Cumhuriyetleri de bize ait. Denizcilikte de endüstride de. Yunanistan’da, İspanya’da ve Bahreyn’de ikişer adet proje yürütüyoruz. Belçika da ve Dubai’de de bin 500’er adet konteyner kaplaması üzerine anlaşmalar imzaladık. İlerideki süreçteki amacımız, mümkün olduğunca yurt dışına açılmak. Mısır’la da görüşme halindeyiz. Meksika’da da iki tane proje yaptık. MarineLine, Brezilya’da ve Meksika’da oldukça çok kullanılıyor. Romanya, Polonya ve Hırvatistan’da uygulama yapıyoruz. İspanya’da, Kanarya Adaları’nda uygulama yapıyoruz. Kurulduğumuzdan bu yana toplamda 5 milyon metreküp kaplama gerçekleştirdik. Son iki senede yaklaşık 600 bin metrekareye yakın kaplama gerçekleştirdik.” İfadelerini kullandı.


‘Gemiler gelmeye başladığı zaman bizim işlerimiz de artıyor’


Pandemi sürecinin kendileri için iyi geçtiğini belirten Karagöz, “Bizim için 2021 ve 2022 şu ana kadar iyi geçti.  Bu süreçte yaklaşık 100’ün üzerinde proje yapmışız ki bizim 2008’den sonra ulaştığımız en büyük rakamlar. O dönemde yaklaşık 79 tane proje yapmıştık. Pandemi süresince işlerin daha iyi gittiğini söyleyebilirim. Tersanecilik piyasası yoğun olduğu zaman bizim işlerimizi de etkiliyor. Gemiler gelmeye başladığı zaman bizim işlerimiz de artıyor. Türkiye’de son yıllarda yeni inşa fazla olmuyor. Son üç yılda 24 kimyasal tanker inşası yapılırken bunların 21 adedi MarineLine ile kaplandı. Üç adedi de paslanmaz çelikti zaten. Başka bir kaplama hiç kullanılmadı. Şimdi de Gisan Tersanesi’yle 4 yeni inşa anlaşması imzaladık. Yeni inşa edilecek 5700 dwt kimyasal tankerlerin kargo tankları MarineLine ile kaplanacak. Son 2 ayda 31 yeni proje imzaladık. 4’ü yeni inşa, 27’si recoating dediğimiz tekrar kaplama işlemleri.“ dedi.


‘Bu alanda da en iyisi biziz’


Piyasa hâkimiyetlerinden de bahseden Karagöz, “Bizim tek rakibimiz epoksi kaplamalardı ancak onlar şu anda geride kaldılar çünkü kimyasal ürün taşımacılığında talep arttı. Biz pazarın yüzde 87’sine hâkimiz. Özellikle Türkiye’de. Biz kaplama firmasıyız. Kimyasal tankerleri ve kargo tanklarını kaplıyoruz. ‘Coating’ firmasıyız. Diğer rakiplerimiz aslında bizden büyük firmalar. Bunlar boya firmaları. Sadece kargo tankı değil. Dış kaplama, boyama, gemi altı, balast tankları gibi birçok işlem yapıyorlar. Kargo tankı kaplaması onların işlerinin sadece bir parçası ancak bu alanda da en iyisi biziz. Bu durum dünya çapında kabul edilmiş durumda.” diye konuştu


Metanol taşıyan tankerlerde lider


MarineLine’ın öne çıkan özelliklerini aktaran Karagöz, “Kolay yıkanabiliyor olması, bir yükten diğerine problem yaşamıyor olması bizi öne çıkartıyor. Fosforik asitten, Ayçiçek yağına herhangi bir sınırlama olmadan geçebiliyorsunuz. Herhangi ağır bir kimyasal gerektirmeden çok kısa bir sürede yıkanabiliyor. Aromatik hidrokarbon dediğimiz metanol gibi yakıtları çok rahat bir biçimde art arda taşıyabiliyor. Başka hiçbir malzeme bu yakıtı art arda taşıyamıyor. Metanol özellikle bu aralar çok rağbet gören bir ürün. Bu anlamda alternatifsiz hale gelmeye başladı. Tek alternatifi paslanmaz çelik ancak fiyatları aşırı artmış durumda. MarineLine’a kıyasla bir geminin paslanmaz çelikle yapılması 9-10 kat daha fazla maliyet oluşturuyor. Paslanmaz çelik tanker filosu da yaşlanmaya başladığı için bunların açığını da yeni işlemlerle kapatıyoruz ve bir anda lider hale geldik.” İfadelerini kullandı.


Pazarda lider konumda olmalarının kendilerini rehavete sokmadığını aksine motive ettiğini belirten Karagöz, “Biz kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Elastikiyet problemi vardı, onun ömrünü uzattık. Son aşamada uyguladığımız ısıl işlemi ortadan kaldırmaya yönelik Ar-Ge çalışmaları yürütüyoruz. Müşteri ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Bakım işlemlerini sürekli geliştiriyoruz.” dedi.


‘Türkiye MarineLine kaplama yapma konusunda dünyanın en iyisi’


MarineLine bünyesinde Türkiye’nin pazar lideri olduğunu aktaran Karagöz, “Çin ve Güney Kore’yle kıyaslarsak, ABD’deki Advanced Polymer Coatings firmasının gemi adeti olarak en fazla iş yaptığı ülke Türkiye’dir. Toplam metrekare bazındaysa Çin bizden fazladır. Çünkü Çin’de büyük gemiler yapılıyor. Türkiye MarineLine kaplama yapma konusunda dünyanın en iyisi. Eskiden birkaç tersane bu konuda başarılıyken şimdi bütün tersanelerimiz bu işi yapabiliyor. Ekipleri güzel, iyi uygulamacıları var. Biz Türkiye’de 665 gemi üzerinde uygulama yapmışsız. Dünyada MarineLine kaplı gemi sayısı ise 800. Pazarda oldukça yüksek bir oranda lideriz. Enspektör ekibimiz çok iyi. 10 senedir beraber çalışıyoruz. Bütün uluslararası sertifikalara sahipler. Beraber çalıştıkları taşeronlar da iyi uygulamalar yapıyorlar. İşlerini önemsiyorlar. MarineLine’ı önemsiyorlar. Her şey birbiriyle koordine halinde.” diye konuştu.


Şu anda 2023 yılı için imzaladıkları 45 proje olduğunu söyleyen Karagöz, “Bu yoğunluğun azalacağını düşünüyorum çünkü Ballast Water Treatment Systems ve scrubber sistemlerinin getirdiği bir yoğunluk var. Bunlar oturduğu zaman sipariş sayıları da azalacaktır. En azından kimyasal tanker sayısı azalacak. Tankerlerin çoğu geçtiğimiz iki yılı bakım ve tamirle geçirdi ve önlerinde 5 yıllık bir ömürleri var.  Denizcilik sektörümüzün yeni inşalara yönelmesi gerekiyor. Filomuz çok yaşlandı. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde kimyasal tankerlerde çok ciddi bir açık oluşacak. Tersanelerimizin yeni inşa olarak bu eksiğe hazırlanması gerekiyor. Tabii ki şu anda kimse önünü göremiyor. Piyasalarda belirsizlik hâkim.” dedi.


Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın