Türkiye gemi inşa merkezi olacak

MDN İstanbul

Mare Forum İstanbul’da, “küresel kriz” başlığı çerçevesinde denizcilik ve enerji sektörleri tartışıldı

Ana sponsorluğunu, kuruluşunun 79. yılını kutlayan Zihni Holding’in üstlendiği Mare Forum, denizcilik ve enerji sektörünün yerli ve yabancı temsilcilerini 10 Mart’ta Ritz Carlton Oteli’nde bir araya getirdi. Dünya ekonomisinin yeni eğilimleri, enerji darlığı, Türkiye’nin dünya piyasalarındaki pozisyonu ile uluslararası denizcilik piyasalarının tartışıldığı konferansa, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Cerrahgil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, Mare Forum Eşbaşkanı ve Kaptanoğlu Holding Genel Müdürü Şadan Kaptanoğlu, Petform Yönetim Kurulu Üyesi ve Turcas Petroleum Başkan Yardımcısı Batu Aksoy, Yardımcı Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Servet Yardımcı, Beşiktaş Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, Rina Avrupa Bölge Müdürü Maurizio Nigito, Merlin Corporate Communications ortağı John Guy, Banchero Costa Araştırma Ofisi’nden Ralph Leszczynski, Sovcomflot Yönetim Kurulu Üyesi Sergey Burima, V. Ships CEO’su Roberto Giorgi, Zihni Holding A.Ş. Başkanı Asaf Güneri ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Odabaşı olmak üzere önemli isimler katıldı.
Özellikle Avrupa, ABD ve Türkiye’nin doğalgaz ve ham petrol alanlarındaki işbirlikleri, Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak enerji akımının önemi,  Türkiye’nin gemi inşa sanayiindeki potansiyeli ile jeopolitik öneminin değerlendirildiği forumda açılış konuşmasını Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan yaptı.

Şadan Kaptanoğlu

“Türkiye, Avrupa için çok önemli”

Türkiye, stratejik coğrafi konumu sebebiyle Avrupa’nın enerji kaynaklarına ulaşımı doğrultusunda vazgeçilmez olduğunu ortaya koymaktadır. Diğer taraftan Türk gemi inşa sanayii gelişmekte olan yapısı ve teknik alanda tesis ettiği çok önemli aşamalarıyla, Avrupalı armatörlük firmaları için vazgeçilmez ve rekabete açık bir gemi inşa sanayii bölgesidir. Halen belirsizlik gösteren küresel ekonomik baskılara rağmen, yaşamın kaçınılmaz gerçeği olan tüketim zamanla harekete geçecek ve artan üretimle birlikte ulaşım araçlarına olan ihtiyaç da yeniden artacaktır. Bu dönüşüm, geride bıraktığımız çılgınca yarış gibi olmayacak, çok daha temkinli ve çok daha kalıcı yatırımlarla küresel dengeler yerine oturacak, Avrupa’nın ekonomik değişimindeki Türkiye’nin önemi çok daha açık bir şekilde görülecektir.

Metin Kalkavan

“Bugün için kötümser, ama yarın için iyimseriz”

Global ekonomik krizin henüz dibini görmedik. Dünya ekonomisine bakınca herkes işini durdurdu. 2009 asla unutulmayacak. Kriz 2001 yılında yaşanan krize göre daha kötü, ama dünyaya baktığımızda diğer ülkelere göre daha iyi yerdeyiz, diyebiliriz. Çünkü Türk bankacılığı yabancılar gibi aksamadı. Elimizdeki pakette hâlâ açmadığımız kozlarımız var. Bugün için kötümser, ama yarın için iyimseriz.

Eşref Cerrahoğlu

“Dünya ekonomisini idare edenlerin kararları geciktikçe kriz uzuyor”

Dünya ekonomisini idare edenler, kararları geç aldılar. Kararlar geciktikçe kriz uzuyor.
Bundan dolayı hâlâ krizin dibi gözükmüyor, ufukta yeşil ışık yok. Petrol fiyatları 25 doların altına inmeden krizin atlatılabileceğini sanmıyorum. Ama gemi inşa sanayiimiz için umutluyum.  Boğazlarımızdan yılda 52 bin yabancı gemi geçiyor. Bunun yüzde 5’ini tamirata alabilir, tersanelerimize çekebilirsek, bu sektörün çok yakında altın yıllarını yaşayacağına inanıyorum.

Asaf Güneri

“Türk denizciliğini feda etmek yanlış olur”

Geçmiş tecrübelerimle, hükümetten destek almadan bu işin içinden çıkabilme ve borçlu kalmadan, ödün vermeden ayakta kalma düşüncesindeyim. 5-6 yılda büyük aşama kaydeden Türk denizciliğini feda etmek yanlış olur. Bankalarla anlaşılamaması durumunda, 2009 sonrası doğacak fırsatlar da kaçabilir.

Bunu Paylaşın