Türkiye, dörtyol ağzında

MDN İstanbul

ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarına başlamasının beklendiği yeni dönemde, Türkiye ekonomisinin performansı da merak konusu. Bu konuda birçok kurumun analistleri detaylı raporlar yayımlayıp beklentilerini paylaşıyor. Ancak bir kurum var ki, elindeki veri setinin gücü sayesinde yıllardır, ekonomik beklentiler raporlarındaki isabet dikkat çekiyor. Bu kurum da dünyanın en önde gelen alacak sigortası şirketi Euler Hermes. Dünya geleninde 40 milyon şirketin bilançolarına hakim olan ve uzun yıllardır Türkiye’de de faaliyet gösteren Euler Hermes, geçtiğimiz günlerde 2015 Uluslararası Ticarete Global Bakış konferansını İstanbul’da gerçekleştirdi. Euler Hermes yöneticileri ve baş ekonomisti, en güncel ekonomik verilerle ilgili analizlerini paylaşarak, Türkiye ekonomisinin 2016’da iyileşmesini sağlayabilecek temel unsurlara değindi. Şimdi gelin bu raporun detaylarına birlikte bakalım.

Katma değer zincirinin yukarı tırmanışında fırsatlar var
Euler Hermes Yönetim Kurulu Başkanı Wilfried Verstraete, Çin’deki yavaşlamanın, dünya ekonomisi üzerinde ağırlık oluşturduğunu ve global GSYİH büyümesinin 2015-2016’da yüzde 3’ün altında seyredeceğini vurguluyor. Doymuş pazarların makul seviyede istikrarlı kalacağını, gelişmekte olan ekonomilerde ise bozulmaya yönelik net işaretlerle karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Verstraete,  “FED’in faiz artırımından en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Brezilya, Nijerya, Rusya ve Güney Afrika yer alıyor. Buna rağmen Türkiye’nin katma değer zincirinde yukarı tırmanmasına yönelik pek çok fırsat olduğunu görüyoruz” diyor.

Kısa vadede bazı sorunlar var
Euler Hermes’in raporunun detaylarına bakıldığında ise, 2015’in Türkiye’nin ihracatı için zorlu bir yıl olduğu, ancak yerel talepteki iyileşme sayesinde GSYİH büyümesi yüzde 3.2’ye ulaşabileceği belirtiliyor.
2016 yılında ise Türkiye GSYİH’sinin ılımlı bir iyileşme ile yüzde 3.6’ya yükselebileceği vurgulanırken, buna karşın yerel ekonominin kısa vadede bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunun altı çiziliyor.
Raporda bu sorunların başına yerel devalüasyonlar konulmuş. 2015 yılında Türk Lirası’nın dolar karısında en büyük darbeyi alan para birimlerinden biri olduğuna dikkat çekilirken, “Bunun 2015’te ihracat üzerindeki etkisinin büyük olması bekleniyor (örneğin, Ocak-Ağustos 2014’te mal ihracatı, TL bazında yıllık yüzde 10’luk artış kaydetmesine rağmen USD bazında yıllık yüzde 9’luk düşüş yaşadı). Bunun sonucu olarak cari açık geniş kalırken, daha da endişe verici bir şekilde net portföy yatırımı çıkışları finansman boşluğu oluşturuyor” deniliyor. Bozulan büyüme olasılıkları ve dış finansmana fazla bağlılık nedeniyle Türkiye’nin, FED’in faiz artırımından en fazla etkilenen ülkelerden biri olacak olmasını da bir başka sorun olarak öne çıkarıyor.

‘16 bin şirket iflas edecek’
Her yıl dünya genelinde ve ülkelere özel iflas rakamlarını da paylaşan Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran ise Türkiye’ye yönelik iflas rakamlarını paylaşıyor. Subran, Türkiye’de, 2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesi bekleniyor ancak 2016’da siflasrın yüzde 6 artacağını söylüyor. Bu oranın da toplam 16 bin şirketin iflas edeceği anlamına geldiğine dikkat çeken Subran, bu iflasların ekonomiye etkisini ise 3 milyar TL olarak hesaplıyor.

2016 çeşitli fırsatlar sunuyor
Öte yandan raporda Türkiye için 2016 yılındaki fırsatlara da dikkat çekiliyor. 2016 yılının Türkiye’deki şirketler için çeşitli fırsatlar sunacağına vurgu yapılan raporda, “2016 yılında ihracat ılımlı bir başlangıç yapacak. Potansiyel ihracat gelirlerinin çoğunluğu Avrupa ve MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika) bölgesinden gelirken, Rusya ağırlık oluşturuyor. Tekstil ve otomotiv sektörleri AB’deki iyileşmeden faydalanacak. Kimya, Makine ve Tarımsal Gıda sektörleri ise MENA’daki fırsatları yakalayabilir. Türkiye, Otomotiv, kimya; plastik ve kauçuk sektörlerinin yanı sıra makine & ekipman sektörlerinin de ihracatta pazar paylarını genişletmeye devam etmesiyle katma değer zincirinde yükselmeye devam edecek” deniliyor.

Bunu Paylaşın