Türkiye Doğu Akdeniz’de üstünlüğünü sürdürüyor

MDN İstanbul

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığı tarafından Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin 21 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Yunan adası Kastellorizo’nun güneyinde ve doğusunda sismik araştırmalar yapacağını ilan etmesinin ardından, Kıbrıs’ın güneybatısındaki bir alana yönelik de 18 Ağustos-25 Eylül tarihleri arasında Navtex ilan edildi. Bölgede sismik çalışmalar sürdürecek olan Yavuz Sondaj Gemisi’ne; Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemilerinin eşlik edeceği belirtildi. Yayımlanan duyuruda, “Çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur” ibaresine yer verildi.

Türkiye’nin Navtex ilanı sonrası Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)de karşı Navtex yayımladı. Larnaka’daki Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından yayımlanan karşı Navtex’te, Türkiye tarafından yayımlanan Navtex ilanının yetkisiz ve geçersiz olduğu, Yavuz ve beraberindeki gemilerin bölgedeki faaliyetlerinin de yasa dışı olduğu iddia edildi.

Türkiye ise GKRY’nin gerçeği yansıtmayan açıklamasına Navtex ilanı ile cevap verdi. Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına 27 Ağustos’a kadar devam edeceğine ilişkin 23 Ağustos’ta Navtex ilan edildi. Akabinde 27 Ağustos’ta, 27 Ağustos-1 Eylül tarihleri için tekrar bir Navtex daha ilan edildi ve en son açıklanan Navtex ile bu süre de 12 Eylül’e kadar uzatıldı. Bu ilanla Oruç Reis; Ataman ve Cengiz Han isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz’de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütmeye devam etti.

Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki ender araştırma gemilerinden biri olan gemide, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

Bunu Paylaşın