Türk SİHA’ları ABD’nin radarında

MDN İstanbul

ABD’nin Türkiye’yi iç savaş sürecindeki Etiyopya’ya Türk SİHA’larını satmakla suçladığı iddia edildi.

Reuters’ın haberine göre, ABD’li yetkililer Türkiye ile Etiyopya’ya Türk SİHA’ların satışı konusunda problem yaşandığını kabul etti ve kaynaklar Etiyopya hükümetinin isyancılar üzerine Türk SİHA’larıyla saldırılar bulunduğuna dair kanıtların giderek arttığını belirttiler.

Etiyopya hükümetiyle kuzey Tigray bölgesinin liderliği arasında bir yıldır süren ve Afrika’nın en kanlı savaşlarından birisi olan çatışmalarda, binlerce sivili öldürüldü ve milyonlarca insanı göç etmek zorunda kaldı.

İlginizi çekebilir:    Sadece bir aptal suyun derinliğini iki ayağıyla test eder

Ajansa konuşan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, ABD’nin Afrika elçisi Jeffrey Feltman’ın geçen hafta Türkiye’ye yaptığı ziyarette “Etiyopya’da silahlı insansız hava aracı kullanıldığına dair ve bunların sivillere zarar verme riskine ilişkin raporları gündeme getirdiğini,” söyledi.

Birleşmiş Milletler, Etiyopya’daki hak ihlallerinin araştırılması için bağımsız bir soruşturma başlatılmasını kabul ederken hükümet bu duruma şiddetle karşı çıkıyor.

Tigray bölgesindeki isyancılar geçtiğimiz günlerde BM’ye bir mektup yazarak bölgenin insansız hava araçlarının ve diğer düşman uçakları için uçuşa yasak bölge ilan edilmesini talep etti.

Türkiye’ye yaptırım ihtimali
ABD Dışişleri Bakanlığı mayıs ayında Etiyopya’ya yapılacak savunma ürünleri ihracatını kısıtlarken, eylül ayında ise Beyaz Saray tarafından istikrarı tehdit eden, krizi genişleten ve insani yardımları kesintiye uğratan uygulamalara dolaylı yoldan da olsa katılım sağlayan ülkelre yaptırım uygulanmasını kabul etti ancak şu anda Türkiye’ye yönelik böyle bir uygulamaya gidilmesine dair herhangi bir bulgu yok.

ABD tarafı konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Türk yetkililer drone satışlarının ABD politikalarını nasıl etkileyebileceğinin araştırıldığının ancak Türkiye’nin bölgedeki politikalarını sürdürmeye devam edeceğini ve hiçbir ülkenin iç işlerine karışma niyetlerinin olmadığını belirttiler.

Reuters daha önce de Türkiye’nin Fas ve Etiyopya ile Bayraktar TB2 SİHA’larının satışı konusunda anlaşma yaptığını duyurmuş isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomatın Fas’ın Mayıs ayında sipariş ettiği ilk silahlı insansız hava aracı grubunu teslim aldığını söylediğini, Etiyopya’nın da aynı SİHA’lardan almayı planladığını, ancak detayların henüz belli olmadığını belirttiği aktarmıştı.

Türk SİHA’larının pazardaki rakipleri ABD, Çin ve İsrail’in ürünlerine göre daha ucuz olduğu için son zamanlarda sıkça tercih edildiğinin ve Türkiye ekonomisine ciddi bir katkı sağladığının belirtildiği haberde konuyla ilgili Etiyopya, Fas ve Bayraktar tarafından görüş taleplerine karşılık verilmediği de aktarıldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın