Türk limanları için hedef 2050

MDN İstanbul

Türk limanları ve Türkiye’deki limancılık hakkında yazılan tek rapor olan TÜRKLİM’in Türkiye Limancılık Sektörü 2022 Raporu: Vizyon 2050 raporu yayımlandı.

TÜRKLİM 2022 raporunda, limanlar için 2050 yılı vizyonu çiziyor ve Türk limanlarının bu süreçte dünya ticaretinde, etkin, verimli, esnek, çevreci, iş güvenliği ve sağlığına duyarlı, etik çalışma kurallarına uyan, uluslararası rekabet gücüne sahip, bölgesinde oyun kurucu limanlar haline gelmesini hedefliyor.

2050 yılı hedefi: 1,3 milyar ton
Rapordaki, Vizyon 2050 çalışması kapsamında gerçekleştirilen talep tahminleri ile Türk limanlarının 2050 yılındaki yük hacimleri tahmin edilirken 2050 yılında Türkiye’deki konteyner talebinin 41 milyon TEU’yu, toplam yük tonajının ise 1,3 milyar tonu geçeceği öngörülüyor.

Raporda ayrıca Türkiye’nin 2050 yılına kadar mevcut liman kapasitesini 2-2,5 kat arttırabilmesi için hem mevcut limanlarda kapasite artışına gidilmesine hem de yeni mega limanların inşasına ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.

Türk limanlarının gelecekte yaşayabilecekleri darboğazların, gelişme ve büyümelerinin önündeki engellerin bugünden kaldırılması gerektiğinin vurgulandığı Rapor’da, limanların hızlı, etkin ve verimli çalışmalarının sağlanması ve üzerlerindeki ekonomik yüklerin mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasının Türkiye’nin ekonomisine, büyümesine ve gelir artışına fayda sağlayacağı belirtiliyor.

İlginizi çekebilir:    Sürdürülebilir ve yeşil bir dünya için Yeşil Liman

Limancılık hizmetinin, genel anlamda hizmeti verenin kim olduğuna bakılmaksızın temel niteliği ile kamusal bir hizmet olduğunun vurgulandığı raporda, limancılık faaliyetinden asıl faydayı sağlayan ülkenin temel ekonomik ve sosyal dinamikleri olduğu, bu nedenle de limanların sorunlarının bugünden çözülmesinin kamunun öncelikli hedefi ve stratejisi olması gerektiği aktarılıyor.

Ülkemizin hızlı büyüyen dış ticaretinin limanlarımızda elleçlenen yük miktarlarını da olağanüstü şekilde artırdığına dikkat çekilen raporda, bu yük artışına karşı limanların gerekli yatırımlar yapılarak zamanında büyüyememesinin gelecekte ciddi darboğazlar yaratabileceği uyarısı yapılıyor.

TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir de yayımlanan Rapor hakkında bir yazı paylaşarak, “Türkiye Limancılık Sektörü 2022 Raporu: Vizyon 2050 ile sektörün geleceği hakkındaki öngörülerimizi paylaşıyoruz. Görüyoruz ki limanlarımızın ülkemizin dış ticaretini destekleyen yapıtaşı olarak üstlendiği kritik roller her geçen gün artıyor. Bu noktada limanlarımızın artan dış ticaretimizi ve hinterlanttaki üretimi karşılayacak yeterliliğe sahip olması, altyapı ve üstyapı gelişiminin tüm kesimler tarafından destek görmesi gerekiyor. Rapor sahip olduğu içerik ile limanlar için bir strateji belgesidir. 2050 yılı vizyon raporu heyecanımıza ortak olan ve raporun hazırlanmasında gerekli olan temel verileri sağlayan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’ne ve üye limanlarımıza teşekkürlerimi sunarım,” ifadelerini kullandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın