Türk Eximbank’ta hedef 100 bin şirkete ulaşmak

MDN İstanbul

Yerli firmaların ihracat potansiyelinin son yıllarda oldukça yüksek düzeylere ulaşmasının ardından, ihracattaki finansman eksikliğini gidermek için Türk Eximbank yeni kaynaklar ve kredi çeşitleriyle firmalara destek sağlama konusundaki çalışmalarını hızlandırdı. İhracatın artırılmasında Eximbank’ın rolü konusunda değerlendirmelerde bulunan Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, katıldığı İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) toplantısında tüm üretici firmaları heyecanlandıran açıklamalarda bulundu.
Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, şu anda kredi ve sigorta desteği konusunda toplamda 7 bin 700 firma ile çalıştıklarını belirterek, “Ulaşmak istediğimiz 65 bini ihracatçı olmak üzere 100 bin şirketimiz var” dedi. Yıldırım, bankanın kuruluşundan bu yana yaşanan gelişmeleri anlatarak, genel müdürlüklerinin İstanbul’da olduğunu, Ankara ve İzmir’de bölge müdürlüklerinin bulunduğunu söyledi.
İhracatçılara verdikleri desteklerden bahseden Yıldırım, 2016’da ihracatçılara 22 milyar doları kredi, 11 milyar doları sigorta desteği olmak üzere 33 milyar dolarlık destek sağladıklarını aktardı. “Geçtiğimiz yıl Türkiye’de toplam ihracatın yüzde 22,7’si desteklendi. 2017 hedefi 40 milyar dolar destekleyerek ülke ihracatının yüzde 26’sına katkıda bulunmak. Dünyada ihracatçısını Güney Kore’den sonra en fazla destekleyen Eximbank kuruluşuyuz. Hedefimiz dünyada ihracatçısını en fazla destekleyen olmayı amaçlıyoruz. Kredi desteği konusunda 6 bin 400, sigortada 2 bin 400 ihracatçı firma ile çalışıyoruz. Hedef kitlemizde 65 bin ihracatçımız, döviz kazandırıcı faaliyet gösteren müteahhitlikle ilgili şirketlerimiz bulunuyor. Kabaca bizim ulaşmak istediğimiz 65 bini ihracatçı olmak üzere 100 bin şirketimiz var.”

“Kredilerde avantajlıyız”
Türkiye’deki ihracat kredilerinin bugün itibarıyla yüzde 44’ünün Türk Eximbank tarafından verildiğini ifade eden Yıldırım, son yıllarda oranın arttığını, geniş ürün yelpazesine sahip olduklarını bildirdi.
Yıldırım, toplam 28 farklı kredi programlarının olduğunu belirterek, TCMB kaynaklı kullandıkları reeskont kredinin Türkiye’nin en düşük maliyetli kredisi olduğunu vurguladı.
Eximbank’ın TL bazlı kredilerde diğer bankaların mevcut oranlarıyla kıyaslandığında ortalama 6 puan, döviz kredilerinde ise 2-2,5 puan gibi faiz avantajı olduğunu anlatan Yıldırım, bunun ihracatçılar için önemine vurgu yaptı. Yıldırım, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ermenistan, Kuzey Kore ve mevcut durumları nedeniyle Suriye ile Libya hariç dünyanın 238 ülkesinde sigorta desteği sağladıklarını belirterek, Türkiye içinde de alacak sigortası yaptıklarını ve bu konuda iyi durumda olduklarını söyledi. Yıldırım, diğer ülke Eximbankları ile ilişkileri geliştirmek istediklerini kaydederken, Türk Eximbank’tan ihracatçıların 3-4 konuda yoğunlaşan talepleri olduğunu ifade etti: “İhracatçılar bizden daha çok TL istiyor. Biz de bunun için sermayemizi önceki ay 3,7 milyar TL’den 10 milyar TL’ye çıkardık.
Gerek ihracat gerekse yurt dışı projelerde birden fazla exim ile bir projeyi finanse edebilirsiniz. Örneğin ABD ile bu anlaşmamız var, Rus-Kırgız fonu ile bu anlaşmayı yaptık. İtalya ile 22 Şubat’ta imzaladık. Mart ayı başında eximlerle ilgili toplantımızda bu konuda adım attığımız ama sonuçlandıramadığımız anlaşmalar var. Onlara yoğunlaştık.”

Bunu Paylaşın