Dünyada yük taşımacılığının yüzde 88’i deniz yoluyla yapılıyor. Türkiye'nin dış ticaret taşımasının yüzde 86’sı da deniz üzerinden gerçekleştiriliyor. En yoğun limanlar ise İstanbul ve Ege’de
Üç tarafı denizlerle çevrili olan ve pek çok liman kentine ev sahipliği yapan Türkiye, Ro-Ro taşımacılığı için oldukça uygun bir ülke konumunda. Tekerlekleri üzerinde kendi imkanlarıyla hareket ettirilebilecek yüklere ve bunlara özel gemilere yönelik taşımacılık modu olan Ro-Ro, ülkemizde ilk kez 1977 yılında başladı. Bu deniz taşımacılığı modeli, yıllar içinde teknoloji ve üretim süreçlerinin gelişmesine paralel olarak büyümeye devam etti.
Denizin geliri 20 yılda 6 kat arttı
2024 yılı verilerine göre, dünyada yük taşımacılığının yüzde 88’inin deniz yoluyla yapılıyor. Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının da yüzde 86'sın denizden gerçekleştiriliyor. Ülkemizde toplam dış ticaret içindeki deniz yolunun parasal payı son 20 yılda 5,9 kat artarak 333,96 milyar dolara ulaştı.
Yurtdışı bağlantılı Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı ise son 20 yılda yüzde üç kattan fazla arttı. 2024’te Ro-Ro hatlarında taşınan araç sayısı bir önceki yılın aynı dönemine yüzde 7,8 artarak 246 bin 816’ya ulaştı.
Taşımaların yüzde 69’u Avrupa’ya
Geçen yılki taşımaların yüzde 69'u Avrupa, yüzde 15,5'i Akdeniz ve yüzde 15,2'si ise Karadeniz bağlantılı Ro-Ro hatlarında gerçekleşti. Avrupa taşımalarının yaklaşık yüzde 68'i de İtalya hattında oldu. Ayrıca geçen yıl Ro-Ro hatlarında taşınan araçların yüzde 68,5'ini treyler, yüzde 28,1'ini tır, yüzde 1,9'unu ise römork ve yarı römorklar oluşturdu.
28 Ro-Ro hattı faaliyet gösteriyor
Türkiye’nin coğrafi konumu, karayoluyla uluslararası eşya taşımacılığına yönelik yeni çıkış yolları ve güzergahlar sunuyor. Avrupa kıtası ile Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin coğrafi yapısının elverişli olması, sektörü ülkemizde ve Avrupa coğrafyasında daha da cazip hale getiriyor.
Türkiye’de bugün Ülkemizde yakın yol deniz taşımacılığının yanı sıra ülkeler arası uzak yol taşımacılığı da başarıyla yapılıyor. Mersin, İzmir ve Trieste hattıyla birlikte toplamda 28 aktif Ro-Ro hattı faaliyet gösteriyor.
En yoğun taşımacılık İstanbul ve Ege’den
Her biri oldukça faal olan hatlar arasında; Çeşme-Trieste, Taşucu-Girne, İskenderun-Duba, Haydarpaşa-Chornomorsk, Mersin-Famagusta, Zonguldak-Chornomorsk, Yalova-Sete ve daha pek çok güzergah mevcut.
Hem yerli hem de yabancı araçların Ro-Ro taşımacılığı yaptığı belli başlı limanlar ise; Çeşme Samsun, Ambarlı, Haydarpaşa, Trabzon, Pendik, Rize ve Mersin Limanı. Dış hatlarda en yoğun kullanım İstanbul- Ege- Adriyatik ve Karadeniz bölgesinde.