TDT’den Alat Limanı’nda deprem tatbikatı

MDN MEDIA

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Alat Limanı’nda deprem tatbikatı gerçekleştirdi

‘‘Baku 2023’’ isimli tatbikatta, ekipler Alat Limanı’nda olası bir deprem sonrasında izlenecek senaryo kapsamında denizden, karadan ve havadan gerekli ilk müdahaleleri yaptı

Tatbikatı, Azerbaycan Olağanüstü Hâller Bakanı Kemaleddin Haydarov yönetirken; TDT Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçek Ömüraliyev, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kazakistan Olağanüstü Hâller Bakanı Sırım Şariphanov, Kırgızistan Olağanüstü Hâller Bakanı Boobek Ajikeev, Özbekistan Olağanüstü Hâller Bakanı Abdullah Kuldaşev ve KKTC İçişleri Bakanı Dursun Oğuz izleyenler arasındaydı.

Temsili patlamalara müdahale edildi

Baku 2023’te, deprem sonrası gerçekleşen temsili patlamada yaralananların karadan ve denizden tahliyesi yapıldı ve tren raylarında yaşanan temsili kimyasal patlamaya müdahale edildi. AFAD ekibi, 2 araç ile radyoaktif sızıntıya müdahale ederken, Azerbaycan helikopteri raylara su bıraktı. Türk polis helikopteri ise, afetzedeyi hava yoluyla tahliye etti. Tatbikatın devamında, temsili patlama gerçekleşen bir gemiye kurtarma operasyonu düzenlendi. Gemideki afetzedeler karadan ve havadan kurtarılırken, Türk Jandarma Havacılık Çelik Kanatlar helikopteri de kurtarma operasyonuna destek verdi.

Tatbikata katılım yüksekti

Tatbikat bitiminde, Türkiye’ye ait 2, Azerbaycan’a ait 5 helikopter ve bir uçak kol uçuşuyla protokolü selamladı. AFAD, Başkan Okay Memiş de dahil olmak üzere 42 personel ve 3 araçla tatbikatta yer aldı. Baku 2023, toplam 8 helikopter, 1 uçak, 245 araç, 6 eğitimli köpek ve 1180 personel katılımıyla gerçekleşti.

AA

Bunu Paylaşın