Türk denizcilik tarihi ve sanatının Monako çıkarması

MDN İstanbul

Uluslararası Hidrografi Teşkilatı (IHO)’nın 100’üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Monaco’da düzenlenen “Tarihi Deniz Haritaları ve Akdeniz” temalı serginin açılış töreni, 1 Nisan Pazartesi akşamı Monaco Yat Kulübü’nde, Monako Prensi 2’nci Albert ve Türkiye Cumhuriyeti Paris Büyükelçisi İsmail Hakki Musa, Monako Fahri Konsolosu Dr. İlhami Aygün, TINA Başkanı Oğuz Aydemir’in katılımıyla gerçekleştirildi.
Uzun hazırlıklar ve gayretlerle, Türk denizcilik tarihinin ve deniz haritacılığının tanıtımının yapıldığı sergi; başta küratör İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü Ali Rıza İşipek olmak üzere, serginin fikir babası olan Amiral (E) Işık Biren ve mahalli katkı sağlayan Hülya Biren’in destekleriyle sanatseverlerle buluştu.
Bilindiği üzere UNESCO tarafından 2013 yılı, 1513 dünya haritasının 500’üncü yılı dolayısıyla “Piri Reis Yılı”, 2014 yılı ise Matrakçı Nasuh’un vefatının 450’nci yılı nedeniyle de Matrakçı Nasuh Yılı olarak ilan edilmişti. Sergideki parçalar da çoğunlukla Piri Reis ile Matrakçı Nasuh’u tanıtmaya yönelik eserlerden seçildi.
Ünlü Türk denizcisi, coğrafyacısı ve haritacısı olan Piri Reis’in, yorumladığı ve resmettiği haritalar ve özellikle de Kitab-ı Bahriye isimli eserleri dünya denizcilik tarihinin öncüleri arasındadır. Dünyada, coğrafyanın ekonomik, sosyal ve kültürel etkilerini de birleştiren öncülerden biri olan Piri Reis, 500 yıl önce yorumladığı ve çizdiği coğrafi bölgelerle sadece Türk tarihine değil, aynı zamanda dünya denizcilik tarihine de damgasını vurmuştur. Sergide Kitab-ı Bahriye’de yer alan ve Fransa-Monako sahillerine ait çeşitli portolanların bir Osmanlı sanatı olan İznik Çinisi üzerine uygulanması sonucu ortaya çıkan tablolar ve Matrakçı Nasuh’a ait minyatürlerin yine İznik Çinisi üzerine aktarılmış olan örnekleri de sergilendi.
Sergi küratörü Ali Rıza İşipek, Monaco’dan sonra Paris’te ve İstanbul’da da açacağı sergilerle, Türk denizcilik tarihini ve Türk sanatını daha geniş kitlelere duyurmayı planlıyor.
Bunu Paylaşın