Türk Deniz Görev Kuvveti hazır

MDN İstanbul

Doğu Akdeniz-2021 Davet Tatbikatı, 01-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Doğu Akdeniz’de icra edilmek üzere başladı. Tatbikat’ın ikinci günü bugün basın mensuplarının Aksaz Deniz Üssü’nde TCG BAYRAKTAR gemisinde gerçekleştirilen basın brifingi ile devam ediyor.

Çok uluslu, müşterek bir kuvvet ile kamu/sivil kurum/kuruluşların katılımıyla insanî yardım/doğal afetlere müdahale usullerinin jenerik bir senaryoya istinaden deneneceği Tatbikat kapsamında, 2023 ve 2028 yıllarında NATO Mukabele Kuvveti (NRF) içinde Deniz Unsur Komutanlığı gibi önemli ve saygın bir görevi alması planlanan Türk Deniz Görev Kuvvetinin hazırlık durumunun da gözlenmesi amaçlanıyor.

Toplam 36 gemi, 3 denizaltı, 18 uçak, 19 helikopter, 5 İHA, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri, Amfibi Hücum Timleri, SAT/SAS Görev Timleri, kıyı birlikleri, kamu sivil kurum ve kuruluşları tatbikat kontrol merkezi dâhil 5 bin personelin görev alacağı Tatbikat, bölgedeki büyük ölçekli tatbikatlardan biri olma özelliği taşıyor.

Türk Deniz Kuvvetleri

Tatbikat’ın ilk iki günü müttefik ülke unsurlarının da iştiraki ile Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda liman eğitimleri icra edilecek, yarın ise birlik ve gemilerin Aksaz’dan hareketleri ile Tatbikat’ın, Harekâta Hazırlık ve Kuvvet Entegrasyonu Safhası başlayacak, bu safhada deniz harekât görevlerine yönelik eğitimler ve fiili silah atışları icra edilecek.
Tatbikat’ın 7-10 Kasım tarihleri arasında icra edilecek safhasında ise Doğu Akdeniz’de aynı anda gelişmiş harekât görevleri, denizde arama kurtarma, denizde denetim, muharip olmayanların tahliyesi ve doğal afet senaryolarına yönelik eğitimler ve fiili silah atışları gerçekleştirilecek.

Tatbikata millî unsurlar olarak:

· Deniz Kuvvetleri Komutanlığından; 26 gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, insansız hava araçları, amfibi deniz piyade birlikleri ile Sualtı Taarruz ve Sualtı Savunma görev timleri,

· Kara Kuvvetleri Komutanlığından; taarruz ve genel maksat helikopterleri,

· Hava Kuvvetleri Komutanlığından; deniz harekâtına taktik hava desteği (F-16 uçakları), Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ile nakliye uçakları,

· Jandarma Genel Komutanlığından; arama kurtarma timleri,

· Sahil Güvenlik Komutanlığından; sahil güvenlik botları ve arama kurtarma helikopterleri görev alacak.

Türk Deniz

Azerbaycan, Bahreyn, Irak, Ürdün, Libya, Nijerya, Pakistan, Umman ve Ukrayna’nın yanı sıra NATO Karargahının gözlemci olarak katılacağı Tatbikat’a; Azerbaycan’dan 1 Boarding (Gemiye Çıkma) Timi, Pakistan’dan 1 fırkateyn ve 1 Sualtı Taarruz Timi, NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’den (SNMG-2) 3 fırkateyn ve 1 akaryakıt gemisi, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2’den (SNMCMG-2) 1 karakol gemisi ve 3 mayın avlama gemisi, NATO Müttefik Deniz Komutanlığından (MARCOM) 1 temsilci katılım sağlayacak.

Tatbikat’a İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı da katılım gösterecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın