Türk bayrağı artacak

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh bazı deniz araçlarında ÖTV’yi sıfırlayan, KDV’yi ise yüzde 18’den yüzde 1’e düşüren Bakanlar Kurulu kararına ilişkin, “Bu kararla, artık kısa sürede bir sürü Türk bayraklı gemi görebileceğiz” dedi.
Dologh toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulu’nun 22 Ağustosta yayımlanarak yürürlüğe giren bazı deniz araçlarında KDV oranının düşürülmesi ve ÖTV’nin sıfırlanmasına ilişkin  kararını değerlendirdi. Bu kararı uzun zamandır beklediklerini, Türklere ait olmasına rağmen  vergilerin yüksekliğinden dolayı yabancı bayrakla seyretmek zorunda olan gemilerin Türk bayrağı taşımalarının sağlanmasını istediklerini dile getiren  Dologh, şunları kaydetti: “Bu kararla, hakikaten, artık kısa sürede bir sürü Türk bayraklı tekne  görebileceğiz. Şimdiye kadar hep yabancı bayraklı tekneler görüyorduk; yan yana iki yabancı tekne, ama ‘Mehmet ne haber, Ahmet ne haber’ diye konuşuluyordu.  Şimdi inşallah Türk bayraklı tekneler göreceğiz.”
Kararın yürürlükte kalacağı 3 aylık sürenin yeterli olduğunu belirten  Dologh, bundan sonra sorumluluğun bugüne kadar yabancı bayrak taşımak  zorunda kalan tekne sahiplerinde olduğunu ifade etti.

Tüm kararları müsteşarlık versin
Geza Dologh sektörde yatırım yapma koşullarına ilişkin yaptığı  değerlendirmede de Türkiye’de her sektördeki bürokratik yapının yatırımları  engelleyen temel faktör olduğunu söyledi. Denizcilik sektörünün de bundan nasibini aldığını, tersane, marina, çekek  yeri, liman, iskele gibi yatırımlar için birçok bürokratik işlemin yapılması  gerektiğine işaret eden Dologh, “Denizcilikle ilgili kararları Denizcilik Müsteşarlığı  versin” dedi.

Bunu Paylaşın