TUGS’un 20’nci yılında elverişli gemi sicilleri konuşuldu

MDN İstanbul

İstanbul Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İMEAK DTO’nun ortaklaşa düzenlediği 20’nci kuruluş yıldönümünde Türk Uluslararası Gemi Sicili (TUGS) ve Yabancı Gemi Sicilleri konulu sempozyum Hilton İstanbul Bosphorus’da gerçekleştirildi.
Gemi sicillerinin temelleri ve elverişli bayrak sicilleri hakkında bilgilerin verildiği sempozyumda elverişli bayrak sicili veren ülkelerin temsilcileri de konuşma yaptı.
Prof. Dr. Rona Aybay yaptığı konuşmasında, gemilerin de vatandaşlar gibi uyruklarının bulunması gerektiğini ve gemilerin taşıdıkları bayrakların resmi olarak temsil etme hakkına sahip oldukları ülkelere ait olması gerektiğini belirtti.
Denizlerde yolculuk yapan vasıtaların gemi olup olmadığının tespit edilmesinin önemine de değinen Aybay, bu durumun Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni etkileyecek derecede önemli olduğunu Varyag Uçak Gemisi’ni örnek göstererek sözlerine ekledi.
2001 yılında Çin bu gemiyi Ukrayna’dan turizm amaçlı kullanacağını söyleyerek satın almış ve Türk Boğazları’ndan bu açıklamayla geçirmeye çalışmıştı. Çin daha sonra bu gemiyi savaş gemisi olarak kullanmıştı.
Aktif seyahat eden gemilerin yüzde 70’inin elverişli ülkelerin bayraklarını kullandığını ve bu kesimin yüzde 35’lik kısmını ABD gemilerinin oluşturduğunun belirtildiği sempozyumda bunun en büyük nedeninin Jones Yasası olduğu vurgulandı.
Sempozyumda, TUGS’un bürokrasiyi kolaylaştırması ve ücret politikalarında iyileştirmeye gitmesinin, sektörde rekabet gücünü artırabileceği vurgulandı.
Bunu Paylaşın