Trump’tan dünyaya gümrük vergisi mektubu

MDN MEDIA
  • |

Daha önce ülkelerle çok sayıda bireysel anlaşma yapmaya çalışan Trump, şimdi dünyaya ABD'ye ithalatta hangi gümrük vergilerini uygulayacaklarını belirten mektuplar göndermeye başladı

ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamada 170'ten fazla ülkeyle müzakerelerin karmaşıklığını kabul ederek, mektupların 10 ülkeye aynı anda gönderileceğini ve yüzde 20 ila yüzde 30 gibi gümrük vergileri uygulanacağını söyledi. Trump, “170'ten fazla ülkemiz var ve kaç tane anlaşma yapabilirsiniz?” sorusuna, “Çok daha karmaşıklar” cevabını verdi.

Trump, Çarşamba günü Vietnam ile ticaret anlaşmasının duyurulmasının ardından diğer ülkelerle “birkaç” daha detaylı anlaşma beklediğini söyledi. ABD Başkanı, ayrıntılı müzakereleri atlayarak, diğer ülkelerin çoğuna belirli bir tarife oranı bildirmeyi tercih ettiğini söyledi.

Ticaret anlaşmaları zorda

Reuters’in haberine göre, Trump'ın açıklamaları; gümrük vergilerinden tarımsal ithalata getirilen yasaklar gibi gümrük vergisi dışı engellere kadar her alanda ticaret anlaşmalarının tamamlanmasının zorluklarını vurguladı.

Trump'ın üst düzey danışmanları, nisan ayında 90 günde 90 anlaşma üzerinde çalışacaklarını söylemişlerdi. Bu iddialı hedef, geçmişteki zorlu ve zaman alıcı ticaret anlaşmalarına aşina olan ticaret uzmanları tarafından şüpheyle karşılanmıştı.

Hazine Bakanı Scott Bessent, Bloomberg Television'a yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 ülkenin karşılıklı olarak yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulayacağını ve gümrük vergilerinin keskin bir şekilde artabileceği 9 Temmuz tarihine kadar bir dizi ticaret anlaşmasının duyurulacağını öngördü. 100 ülkeye yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanması halinde bunun, Trump yönetiminin başlangıçta öngördüğü miktardan daha az kalacağı da belirtildi.

123 ülkeye yüzde 10 vergi

Karşılıklı tarife listesi, çoğunluğu küçük ülkeler olmak üzere, Avustralya'nın ıssız Heard ve McDonald Adaları gibi bazı bölgeleri de içeren 123 yargı bölgesine yüzde 10 tarife oranı uygulanacağını gösteriyordu. Trump, 2 Nisan'da yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen kapsamlı karşılıklı gümrük vergileriyle piyasaları altüst etti. Ancak müzakerelerin 9 Temmuz'a kadar sürmesi için zaman tanımak amacıyla çoğu ülke için gümrük vergisini geçici olarak yüzde 10'a düşürdü.

İngiltere de yüzde 10 vergiyi kabul etmişti

Başlangıçta yüzde 10 gümrük vergisi uygulayan birçok ülke Trump yönetimiyle herhangi bir müzakere yürütmedi. Ancak İngiltere Mayıs ayında yüzde 10 vergi oranını koruma konusunda anlaşmaya vardı ve otomobil ve uçak motorları da dahil olmak üzere bazı sektörlerde ayrıcalıklı muamele kazandı.

AB’ye yüzde 20 Japonya’ya yüzde 24 vergi önerisi

Şu anda müzakerelere dahil olan büyük ticaret ortakları, Avrupa Birliği için yüzde 20, Hindistan için yüzde 26 ve Japonya için yüzde 24 olmak üzere çok daha yüksek tarife oranlarıyla karşı karşıya kaldı. Trump yönetimiyle ticaret görüşmelerine katılmayan diğer ülkeler, küçük dağ krallığı Lesotho için yüzde 50, Madagaskar için yüzde 47 ve Tayland için yüzde 36 olmak üzere daha da yüksek karşılıklı tarifelerle karşı karşıya.

Trump, Çarşamba günü Vietnam ile ABD'nin birçok Vietnam malına uyguladığı gümrük vergilerini daha önce tehdit ettiği yüzde 46'dan yüzde 20'ye düşürdüğünü açıklamıştı. Birçok ABD ürününün ise Vietnam'a gümrüksüz girmesine izin verilecek.

Bunu Paylaşın