ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından açıkladığı “Filistinlilerden arındırılmış Gazze” planı, bölgede yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bu plana yönelik tepkiler sürerken, Washington’un bu konuda ne kadar ciddi olduğu da atılan diplomatik adımlarla netleşmeye başladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İsrail’de Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Trump’ın önerisini desteklediğini belirterek bu planın bölge barışı için önemli bir fırsat sunduğunu savundu. Ancak Gazze’nin ABD kontrolünde yeniden yapılandırılması fikri, barış görüşmeleri açısından önemli bir soru işareti oluşturuyor.
Mısır’daki barış görüşmeleri çıkmaza mı giriyor?
Rubio, Gazze’nin mevcut durumda Filistin yönetimi tarafından yeniden inşa edilmesinin mümkün olmadığını ileri sürerek, bölgenin farklı bir yönetim modeline ihtiyacı olduğunu ifade etti. Hamas’ın ortadan kaldırılmasının zorunlu bir adım olduğunu vurgulayan Rubio’nun sözleri, Kahire’de başlaması planlanan Hamas-İsrail barış görüşmelerinin geleceğini tartışmalı hâle getirdi.
Netanyahu da Trump ile aynı stratejik vizyona sahip olduklarını belirterek bu planın, daha önce başarısız olan çözüm önerilerini geride bıraktığını söyledi. Ancak Hamas kanadı, bu girişimi “etnik temizlik” olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi. Örgüt, Gazze halkının bu plana büyük bir direniş göstereceğini vurguluyor.
İsrail sahada zemin mi hazırlıyor?
Gazze’deki son gelişmeler de Trump’ın planının uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Uydu görüntüleri ve yerel kaynaklara dayandırılan raporlara göre, İsrail güçleri bölgede hâlâ sağlam durumda olan bazı binaları dahi yıkarak, olası yeniden yapılandırma sürecine zemin hazırlıyor. Bu durum, İsrail’in Gazze’de uzun vadeli bir kontrol planı üzerinde çalıştığına dair iddiaları güçlendiriyor.
Öte yandan, yedi Ekim 2023’te başlayan çatışmalardan bu yana 60 binden fazla Filistinlinin ve 1100’den fazla İsraillinin hayatını kaybettiği biliniyor. Trump’ın önerisinin, çatışmaların sona ermesine mi yoksa yeni bir şiddet dalgasına mı yol açacağı ise önümüzdeki günlerde netleşecek.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.